Още нещо за великите Акули

Още нещо за великите Акули

15/10/2018 Off By djani

Всеобщо правило е, че като разумно същество, човекът е на върха на хранителната верига.
Вероятно висшият разум (както и да го наричате, приемете най-накрая, че е един) , та вероятно тази сила е възложила твърде много очаквания именно на човека, мислейки си как той ще пази, съхранява и помага за развитието и разцвета на майката природа и на родната си планета. Уви, човекът от години хвърля доста усилия за да докаже точно обратното. Дали от невежество или пълна апатия, дали от залиняване на мозъка или външно влияние (има доста любопитни конспиративни теории), човекът не се интересува. Той убива животни (дори за удоволствие… всъщност май човекът е единственото същество убиващо за удоволствие, каква низост…), отсича гори, замърсява водата, трови чрез храната… И изобщо все едно сме зомбирани и заслепени от някаква деградираща енергия, която ни кара да извършваме масово разрушение. И ако в океанът от защитни организации (къде реални, къде изпиращи финикийски знаци), някои от които отчаяно надигащи вопъл да се обърне внимание на това, то природата търпеливо чака да види до къде ще стигнем в абсурдната си глупост. Направо си я представям как дреме като мързелив лъв в следобедна дрямка и току се изправи на буквата Ф”да види какви ги вършим … И някой ден просто всичко ще си дойде на мястото. Ще бъде пълна, бяла тишина… Ако не сте, гледайте „Уоли”. Ще бъде образователно и за децата покрай вас.

Колкото и човекът да е „страшен” в своето неблагоразумие, има видове, които го плашат и респектират. В тази статия ще се опитаме да надникнем малко в техният митологизиран образ. Един холивудски режисьор създаде сага, която и до ден днешен ме плаши, а познатата мелодия вечно ще асоциирам с акули…
И така, днес вашите аплодисменти са за акулите.
Има изследвания, които твърдят, че акулите съществуват на Земята от преди 400 милиона години.
Благодарение на фактът, че скелетът им е съставен от хрущяли, а не от кости, (освен челюстта), те са толкова бързо подвижни.
Може би знаете, но е любопито, че в момента, в който спрат да плуват, те падат като тежко метално парче към дъното и това се дължи на фактът, че нямат хриле като другите риби.
20-30% от тялото им се състои от черен дроб… Този доста мастен орган им позволява изключително бързо придвижване във водата.
Най-голямата (китовата акула) достига до максимален размер до 20 м, а най-дребната – приблизително 20см. (Etmopterus perryi). Извън китовата акула всички други са месоядни.
Има 4 вида акули, които нападат хора – бялата, голямата бяла, акулата-бик и тигровата акула. Вероятността човек да бъде нападнат от акула е по-малка от вероятността този човек да бъде поразен от мълния.
През целия си живот акулата сменя хиляди зъби
Акулата може да подуши своята жертва от 3 километра. Слухът също е развит доста, докато зрението ѝ не толкова, вероятно се дължи на фактът, че живеят в дълбоките води и това сетиво не е необходимо толкова.
Живеят средно по 20-30 години, но има теории, според които някои видове живеят около 100 години.
Като заключение – уважавайте личното им пространство, защото ако те решат да уважат вашето, няма да мога да ви споделям още любопитни факти… или поне в този живот.

Респект за акулите!

източник снимкa: google
автор: Тезджан Ферад- Джани