Падащата кула в Пиза

Падащата кула в Пиза

09/10/2018 Off By martha

Кулата в Пиза е една от най-интересните сгради на планетата. Имайки вид, че всеки момент може да падне, тя привлича хиляди туристи да се снимат как я подпират да не се срути. Бивайки в близост до нея е наистина учудващо как не е паднала през годините?

Кой гениален архитект е бил способен да направи тази изумителна сграда?

Кулата е била завършена през XII век и изобщо не е била предвидена да изглежда така, както я виждаме днес. Оказва се, че е била построена върху праисторическо корито на река, за което никой не е знаел. Както вероятно се досещате е доста трудно да се построи каквато и да е структура върху такава основа, камо ли 58 метрова кула от 15 тона мрамор. Меката почва създала доста препятствия за строителите. Те осъзнават още при строенето на първите етажи, че те стоят под лек ъгъл спрямо земята. Вместо да спрат и премислят какво правят, те строят останалите етажи под напълно прав ъгъл нагоре. Сега ако се загледате в кулата си личи, че е леко извита, малко като банан.

Най-учудващото е, че точно меката почва заедно с височината и тежестта на кулата са причината тя да не е паднала при земетресения. Подвижната почва и пропорциите позволяват на кулата да се „носи по вълните” на земетресението. Въпреки това, през 90-те кулата започнала да се накланя толкова бързо, че била затворена за посещение и паникьосани инженери премахват голямо количество почва около нея, поставяйки тежести от северната страна, които играят ролята на котви. С тези мерки експертите казват, че тя би преживяла още десетилетия, а след това… да му мислят!

Оригиналният архитектът никога не  е поел отговорност за кулата и неготово име не е записано никъде. За жалост изгубва огромна слава от страх към неуспеха си. Вероятно при първите разкопки е разбрал, че кулата няма да изглежда както е планирана и ще падне скоро след строежа, но в последствие тя става символ на Италия, до ден днешен.

 

Автор: Мартина С. Попова