Пазителите на книгите

Пазителите на книгите

10/04/2019 Off By martha

Казва се, че четенето на книги е сюрреалистично: в продължение на часове гледате маркирани резени от дърво, докато халюцинирате. Любителите на книгите, следователно, са странен куп хора. Те прекарват часове сами, бягайки от този свят и се потопяват в друг. Разнообразието на техните светове е безгранично като човешкото познание. Чудно е, как всяка книга има способността събере тези самотни души заедно – докато не вземете предвид библиотеката.

За древните монаси библиотеките са били хранилище на свещени знания, за ранните учени те направили възможен технически напредък и медицински лечения. Появата на модерната обществена библиотека показва най-големият стремеж на обществото, а именно, че хората биха искали да четат, да се образоват и активно да разширяват своите хоризонти.

Разбира се, гражданското общество често е под заплаха. Като хранилища на богословие и култура, библиотеките през историята са подложени на огън – понякога буквално. Войните и пожарите опустошават библиотеки, най-вече Александрийската библиотека, но също така и по-малко известни като Праговската библиотека в Страховския манастир, която е била унищожена от пожар, само за да пострада векове от нахлуването на враждебни армии.

Заплахите за библиотеките обаче не винаги са толкова крайни. Всекидневният проблем на защитата на антики от опустошенията на времето, или дори само от вредители (човешки и животински) е основна грижа. Biblioteca Girolamini в Неапол, Италия пострада от престъпния кръг, който систематично ограбва колекцията от книги през 2012 г., въпреки че библиотекарите и библиофилите по целия свят забележително успяха да възстановят по-голямата част от откраднатите книги.

В задачата за защитата на нашето културно наследство, библиотекарите са невъзпятият герои. Но в Португалия библиотекарите са си намирали необичаен съюзник: прилепите. Книголюбивите насекоми се държат на страна гениално чрез колонии от прилепи в места като Biblioteca Joanina на Coimbra и общинската библиотека Mafra.

Освен присъщата стойност на книгите, самите библиотеки често вдъхновяват страхопочитание. Това е може би най-добре илюстрирано, когато става въпрос за архитектура. Някои от най-големите архитекти в историята са натоварени с изграждането на библиотеки – от Библиотеката Сен-Женевие, предшественика на Анри Лабруст до модерната библиотека, до Обществената библиотека в Сиатъл, съвременно чудо, проектирано от Рем Колхаас.

Автор: Мартина С. Попова