Палмовото масло

Палмовото масло

16/03/2019 Off By martha

Маслените палми с огромни групи червени плодове, които растат под непокорните листа, са древна реколта. В продължение на хилядолетия хората са сварявали и удряли плодовете, за да извлекат олио за готвене, изгаряли черупките на ядките за топлина и тъкали листата във всичко – от покриви до кошници. През последните няколко десетилетия обаче използването на палмово масло се е увеличило – отчасти поради гъвкавостта и кремообразната текстура на маслото и отчасти заради производителността на дърветата. Те изискват само половината земя от други култури, като соята, за да генерират голямо количество масло.

Палмовото масло сега е най-популярното растително масло в света, което представлява една трета от световното потребление. Това е обичайно олио за готвене в Индия и някои други страни. Като съставка е станало трудно да се избягва. Намира се във всякакви бисквити, тесто за пица, хляб, червило, лосион и сапун. Има го дори в предполагаемия екологичен биодизел. През 2017 г. 51% от потреблението на палмово масло в Европейския съюз е било за захранване на автомобили и камиони.

В световен мащаб търсенето на палмово масло продължава да нараства. Индия използва най-много, 17% от общия брой в света, следвана от Индонезия, Европейския съюз и Китай. В момента САЩ са на осмо място. През 2018 г. се очаква световното потребление да достигне 72 милиона тона палмово масло на човек. От 1973 година почти 16,000 квадратни километра дъждовни гори на Борнео, остров, споделен от Малайзия и Индонезия, са били изсечени и изгорени. Той представлява една пета от общото обезлесяване на Борнео от 1973 година и 47% от 2000 година насам.

Harvesting oil palm. Palm oil is still harvesting entirely by hand.

Всичко това обезлесяване е опустошително за дивата природа. Около 150 000 критично застрашени орангутани Борней са загинали от 1999 до 2015 година и макар че главните виновници са дърводобив и лов, палмовото масло е основният фактор. Той също така засилва изменението на климата – почти половината от емисиите на парникови газове в Индонезия идват от обезлесяването и други промени в земеползването, както и от замърсяване на въздуха.

Автор: Мартина С. Попова