Памуккале – чисто бяла приказка

Памуккале – чисто бяла приказка

04/10/2018 Off By djani

Памуккале (в буквален превод от турски- Памуковата крепост) е малък, но популярен като приказна дестинация, турски курортен град. Намира се в югозападна Турция, в провинцията Денизли. В резултат на множество земетресения са се появили десетки минерални извори. В тези извори се съдържа голямо количество варовик, който се отлага с годините и така се е образувало природното чудо Памуккале. Самите образувания приличат на замръзнал водопад. Топлите минерални извори съдържат калций. Когато водата излезе на повърхността, калцият, който не се разтваря в нея, се отлага подобно на неприятен котлен камък. Стъпаловидните тераси, които са се образували , сякаш са дело на виден архитект.

 

 

Белите образувания в комбинация с прозрачна минерална вода представляват запомняща се гледка. Ако имате време и малко търпение да изчакате залеза, ще станете свидетели на райска цветна градина. За много хора е изкушение да стъпят боси или да се топнат във водата на Памуккале, но макар преди години да е било възможно, сега е забранено. Охрана следи всеки миг, който се приближи до водата. Ограниченията се спазват стриктно и целят запазването на чистотата на района. Има специален басейн, в който можете да плувате сред останки на древен храм, който е разрушен от земетресение. Водата с температура 37 градуса извира, клокочейки изпод земята. Освен всичко друго, има и още АНТИЧЕН БАСЕЙН, Амфитеатър и археологически музей. На върха, още от византийско време има останки от свещено градче наречено Хиераполис.

 

 

 

Наблизо на разстояние от около 5-10 км. се намира друга византийска крепост – Лаодика. Там може да се отседне. Местността разполага с хотели с минерални басейни. Изворите на Памуккале са с лечебни способности. Според местните хора, изворите оказват изключителен ефект върху мъжката потентност, помагат при кожни и сърдечни проблеми, бъбреци, ревматизъм и парализа.

 

 

Много императори посещавали този район за да се лекуват с лечебните води. Тази практика се е запазила и до днес. Една легенда гласи, че водите подмладяват с 10 години. Самата Клеопатра е поддържала красотата си в Памуккале. Всеки може да се потопи в извора носещ нейното име. Красивите тераси и басейни на Памуккале са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Източник снимки: Google

препоръчано от: Клеопатра

автор: Тезджан Ферад- Джани