Папеса Йоана – истина или легенда

Папеса Йоана – истина или легенда

27/02/2019 Off By nina

Произходът на папството може да се проследи до Свети Петър, един от първоначалните ученици на Исус. Настоящият папа, Франсис I, е 265-ият наследник на Св. Петър. Излишно е да споменаваме, че всички 266 папи са мъже. И все пак, през средните векове, съществува история за папа, който всъщност бил преоблечена жена. Името на този предполагаем женски папа е Йоана. Коя е била тази тайнствена папеса Йоана и наистина ли е съществувала?

Първото писмено описание на папеса Йоана може да се проследи до труд от 13-ти век, известен като Chronica universalis Mettensis (хроника на Мец). Според неговия автор, доминиканският хроникьор Жан де Мейли, е съществувал неназован папа, който не е записан в списъка на епископите на Рим, защото е бил жена, маскирана като мъж. След това хронистът казва, че характерът и талантът на тази жена са й позволили да заеме седалището на Св. Петър. Освен това, де Мейли отбелязва, че гробът на този неназован папа е отбелязан с латинска фраза „Петре, Патер Патрум, Паписе Продито Партум“, което означава „О Петър, отец на отците, предай раждането на папесата“. Може да се отбележи обаче, че де Поли започва този разказ с латинския инфинитив „Require”, което означава “информацията да бъде проверена“, което показва, че дори самият автор не е бил сигурен в истинността на историята.

Историята на маскирания женски папа е описана от анонимен францискански монах от Ерфурт в неговата Chronica minor и от доминиканския инквизитор и проповедник Етиен де Бурбон. Докато историята на женския папа в Chronica minor е подобна на тази на де Майли, версията на Етиен де Бурбон включва подробности относно смъртта й. Авторът отбелязва, че папата е родила публично, разкривайки истинския си пол и впоследствие е била влачена с кон половин левга (около два километра и половина), а след това е убита с камъни заради измамата й.

Най-известната и влиятелна версия на история за папесата обаче идва от Chronicon pontificum et imperatorum (Хроника на папите и императорите), написана от друг доминиканец Мартинус Полонус. Благодарение на престижа и доверието, произтичащи от връзките му с римската йерархия, работата на Мартинус се разпространява широко и засенчва отчетите на по-ранните автори по същата тема. За разлика от други по-ранни сведения, Мартинус дава ясен отчет за живота на папесата. Всъщност именно тук името Йоана се появява писмено за първи пат.

В допълнение към споменаване името на папесата, Мартинус също предоставя подробности като националността й (английска), мястото на раждане (Майнц), както и нейния понтификат (след смъртта на папа Лъв IV през 855 г.) и продължителността на нейното управление (две години, седем месеца и четири дни). Макар Мартинус да разкрива малко за своите източници, в труда му има тон на несигурност, разкривайки, че подобно на неговите предшественици, той също не е наясно с истинността на историята. Освен това някои твърдят, че тази история е добавена към хрониката след смъртта на Мартинус, което показва, че летописецът няма нищо общо с тази нея.

От Мартинус нататък историята на папеса Йоана става все по-сложна. Една версия например твърди, че папесата не е умряла веднага след раждането. Вместо това тя е била затворена и се е отдала на дългогодишно покаяние. След смъртта й е погребана в Остия, където синът й служел в кабинета на епископа.

Тъй като самите писмени източници посочват известни съмнения относно историята на папеса Йоана, възможно е историята да е само градска легенда. Но други смятат, че в изкуството и архитектурата съществуват „намеци“ за съществуването на папесата. Например, на стълбовете на балдахина на Бернини в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, могат да бъдат намерени седем скулптури, показващи изражението на лицето на жена, по време на раждане. Осмата скулптура е на дете. Някои тълкуват това като раждането на папеса Йоана. И все пак, има много други възможни интерпретации на тази сцена, които лесно се пренебрегват. Най-популярната, например, е, че жената е племенницата на папа Урбан VIII, която е родила, докато Бернини работил по балдахина.

Легендата за папеса Йоана е оцеляла през вековете. Предполагаемата папеса е изобразена в изкуството, литературата и пиеси. Създадени са и филми за нея, като най-скорошният е през 2009 г. Въпреки че наличните доказателства изглежда хвърлят известни съмнения относно съществуването на папеса Йоана, вероятно някои ще продължат да вярват, че тази фигура е реална. Независимо дали е част от художествена литература или история, историята на папеса Йоана най-вероятно ще продължи да съществува още дълго време.

Превод от английски – Нина Жишева