Парабените – ЗА и ПРОТИВ

Парабените – ЗА и ПРОТИВ

16/04/2019 Off By nina

Парабените са синтетични химикали, които се използват като консерванти в различни продукти, включително козметика, фармацевтични продукти и храни. Като консерванти, парабените дават на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват отглеждането на вредни бактерии и плесени в продуктите.

“Парабените са получени от химикал, известен като пара-хидроксибензоена киселина (PHBA), който се среща естествено в много плодове и зеленчуци, като боровинки и моркови”, казва Катрин Сейнт Джон, директор по комуникациите в Американския съвет по химия. PHBA също така се образува естествено в човешкото тяло чрез разграждането на някои аминокиселини.”

Парабените, които се произвеждат за консумативи и продукти за лична хигиена, са идентични с тези в природата. Най-често срещаните видове парабени са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен и изобутилпарабен.

“Тъй като 90% от общите предмети, открити в магазините за хранителни стоки, съдържат парабени, концентрацията им в кръвта ни се увеличава”, казва д-р Чесана Киндред, дерматолог от университета Howard във Вашингтон, DC, тъй като повечето хора редовно влизат в контакт с парабени, потребители искат да знаят дали има някакви рискове за здравето, свързани с употребата на продукти, които съдържат тези химикали.

Но отговорът е неясен и спорен, казва Киндред. “В това се крие противоречието – дали парабените причиняват рак или не? Ако е така, какви количества парабени водят до рак?” Смята се, че парабените са химикали, разрушаващи ендокринната система, известни също като химикали, наподобяващи хормоните. Това означава, че тялото може да приеме парабена като хормон. Например, парабени са открити в клетки от рак на гърдата, което показва, че парабените могат да действат като естроген.

С увеличаването на броя на някои видове рак, на добавките в храните и личните продукти се обръща все повече внимание. Научен преглед на козметиката и техните канцерогенни рискове, публикуван през 2018 г. в списание JNCI Cancer Spectrum, заключи, че няма доказателства, че използването на продукти, съдържащи парабен, води до повишен риск от рак. Необходими са още и различни изследания.

Проучванията при плъхове показват, че парабените са ендокринни разрушаващи химикали, което означава, че парабените могат да причинят рак на гърдата. Обаче, ендокринното разстройство, наблюдавано при плъхове, се появява само след като животните са дозирани с много по-високи нива на парабени, отколкото хората обикновено срещат. Досега клиничните проучвания при хора не успяха да покажат връзка между парабените и повишения риск от рак.

Въпреки това, някои експерти са загрижени за потенциалните кумулативни ефекти от използването на продукти, съдържащи парабен, казва Киндред. Въпреки че са необходими повече изследвания в тази област, CDC съобщава, че няма силна индикация, че по-високите нива на парабени в организма причиняват неблагоприятни ефекти върху здравето.

И все пак, някои индивиди могат да бъдат по-чувствителни към парабени, отколкото други. “Както при много потенциално опасни химикали, различните хора ще имат различна чувствителност и чувствителност въз основа на собствените си генетични среди”, казва Гретхен Едуалдс-Гилбърт, професор по биология в Scripps College в Калифорния.

Ако потребителите се притесняват от използването на продукти, съдържащи парабени, учените препоръчват да се следва латинската фраза “ne quid nimis”, което означава “нищо в излишък”. Може би използването на продукти, съдържащи парабени, в умерени количества, е ключът към избягването на непредвидими здравни проблеми, смятат те.

Превод – Нина Жишева