Паразитизъм

Паразитизъм

12/09/2019 Off By martha

Някои видове живеят за сметка на други: те се хранят със своя гостоприемник, без обаче да го убиват, за да не се лишат от източника си за храна. Този тип отношения се нарича паразитизъм.

Някои паразити живеят постоянно в гостоприемника; те консумират течности или вещества от хранителния му тракт. Това са ендопаразитите. Тенията живее в червата на големите бозайници, като човека. Тя се храни с вече обработени вещества от гостоприменика, а това му причинява стомашни неразположения и увеличен апетит.

Атлантическата миксина живее в моретата до 300 м дълбочина. Когато намери жертва, тя се нахвърля върху нея, за да пробие тялото й с роговете си зъби и грапавия си език. После бавно вкарва тялото си в жертвата. Като всички риби-паразити от своя вид, тя спокойно изгризва жертвата си отвътре!

Други паразите се закрепват на кожата на госпоприемника си, като преминават от един индивид към друг, хранейки се с тъкани или кръв: те се наричат ектопаразити. Кърлежи, комари, въшки или пиявици се придвижват със скокове, летене или пълзене, за да сменят гостоприемника. Други не могат да се придвижват: те се приютяват под кожата на животните и хората, като предизвикват силни сърбежи.

Паразитите предизвикват често смущения и могат да причинят сериозни, понякога смъртоносни болести. Някои паразити пренасят други, по-дребни – микробите, които предават на своя гостоприемник. Такъв е случеят с мухата цеце, която пренася сънната болест. Когато тя ухапе човек, микробът навлиза в нервната му система и предизвиква сънливост. Друг пример са бълхите, пренасяни от плъховете. Те носят вируса на чумата, предизвиквал ужасяващи епидемии през миналите векове!