Пасифея – една невъзможна любов

Пасифея – една невъзможна любов

11/01/2019 Off By nina

Пасифея е фигура от гръцката митология. Тя е най-известна като съпругата на Минос, легендарния крал на Крит и майката на Минотавъра. Но гръцката митология има повече да каже за тази интересна фигура. Историите показват, че тя е странен и омагьосващ характер.

Името Пасифея може буквално да бъде преведено като „светлина за всички“. Това име е подходящо, като се има предвид, че тя е била дъщеря на Хелиос, бог и олицетворение на Слънцето в гръцката митология. Майка й е Персеида, една от океанидите, т.е. трите хиляди водни нимфи, дъщери на Титаните Океан и Тетис.

Титаните Океан и Тетис

Пасифея е омъжена за Минос, син на Зевс и Европа, и доведен син на Астерион, крал на Крит. Когато починал баща му, Минос се възкачил на трона и Пасифея станал царица на острова. В един мит Минос се е молил на Посейдон да му помогне да се качи на трона на Крит. В знак на благоволението си Посейдон изпратил на краля снежнобял бик, който станал известен като Критски бик.

Минос  трябвало да пожертва бика в чест на бога. Царят обаче отказал да го направи и вместо това запазил звяра жив. Това разгневило Посейдон, който наказва царя, като кара Пасифея да се влюби в бика.

Кравата, изработена от Дедал

За да задоволи похотта си, тя потърсила помощта на Дедал, майстор в двора на Крит. Дедал създал от дърво куха крава и я увил с истинска телешка кожа. Царицата влязла в кравата и я изнесли на полето. Когато критският бик обладал дървената крава, той се сношил и с Пасифея. Резултатът от този съюз между бика и критската царица е скандалният Минотавър, чудовище, което било полумъж, полубик.

Минотавърът

Историята на Минотавъра е позната на мнозина. В митологията Минотавъра е убит от атинския герой Тезей, който е бил подпомаган от Ариадна, една от дъщерите на Минос и Пасифея. Двойката имала и други деца, включително Девкалион, чийто син Идоменей водил критяните в Троянската война, и Андрогей, чиято смърт в Атина довела до това, че атиняните били задължени да жертват по 14 благородни граждани – седем младежи и седем девойки – като жертви за Минотавър.

Минос имал деца и от други жени, но неговата невярност била позната на жена му. Тъй като кралицата била магьосница, тя умело използвала магията. В опит да попречи на съпруга си да има отношения с други жени, тя измислила отвара, която, при сексуален контакт с някой друг освен с нея, да накара Минос да еякулира змии и скорпиони вместо сперма. Кралят обаче бил излекуван от Прокрида, дъщерята на Ерехтей, цар на Атина.

За съдбата на кралицата не се знае нищо повече, тъй като нейната история свършва след изброяването на децата й. Въпреки това, някои древни автори са записали, че съществува култ, посветен на Пасифея.

Автор – Нина Жишева