Паспортът на мумията

Паспортът на мумията

07/02/2019 Off By nina

Рамзес II често се нарича един от най-великите фараони на Древен Египет. Той царува повече от 60 години и е постигнал много докато е бил владетел. Неговите постижения са несъизмерими с фараоните, които са го предшествали или наследили. Дори след смъртта си Рамзес II продължава да бъде уникален – днес, 3000 години след неговото време, той е единствената мумия с паспорт, издаден от съвременно правителство.

Кой е Рамзес II?

Рамзес II е бил фараон на деветнайсетата династия, втората династия на Новото царство на древен Египет. Той е роден около 1302 г. пр. Хр., и наследява баща си, Сети I, в края на юношеството или в началото на 20-те си години. Рамзес II е управлявал общо 66 години, което го превръща в един от най-дълго царувалите фараони в историята на Древен Египет. Надивял е много от децата си. Между другото, най-дълго царувалият фараон е Пепи II, фараон на старото царство, за когото се съобщава, че е управлявал 94 години.

Освен дългогодишното си управление Рамзес II се отличава и с различни постижения през живота си. Например, той успешно воюва срещу враговете на Египет, включително хетите в Анадола и нубийците на юг от Египет. Освен това Рамзес II е построил много забележителни паметници, които са оцелели и до днес. Сред най-известните от тях са храмовите комплекси Абу Симбел и Рамесеум.

Преместването на мумията

Подобно на много от фараоните в Новото царство, Рамзес II е погребан в Долината на царете, на западния бряг на Нил, срещу Тива. Първоначално фараонът е бил погребан в гроба, сега обозначен като KV7. По-късно обаче, мумията е прехвърлена от египетски свещеници в тайна ниша в Дейр ел Бахри, където е останала до откриването й през 1881 година.

Мумията на Рамзес II е изложена в Египетския музей в Кайро през 1885 г. През 1974 г. египтолозите, работещи за музея, осъзнават, че мумията на фараона се влошава с тревожна скорост и решават да я изпратят във Франция за преглед. Очевидно, според египетския закон, дори мъртви лица трябва да разполагат с необходимите документи, преди да им бъде разрешено да напуснат страната. Също така се твърди, че с тези документи ще се осигури на фараона правна защита, необходима за осигуряване на безопасното му завръщане в страната.

Фараонът получи паспорт

Във всеки случай Рамзес II е получил паспорт от египетското правителство и е първата (и вероятно последната) мумия, която получава такъв. Освен че има снимка на лицето на Рамзес II, паспортът е забележителен и с цитирането на професията на древния египетски фараон като „крал (починал)“. Мумията на Рамзес II напуска Египет през 1976 г. и, когато пристига във Франция, тя е посрещната на летище Льо Бурже с пълни военни почести, подходящи за крал.

След това мумията е транспортирана до Парижкия етнологически музей, където е изследвана. Изследователите открили, че влошаването на мумията е причинено от гъбична инфекция и е била подложена на подходящо лечение, за да се избегне пълно й разпадане.

След приключването на анализите и лечението, мумията е върната в Египет.

Превод от английски – Нина Жишева