Паун – перчене до откат

Паун – перчене до откат

22/12/2018 Off By djani

Безспорно, асоциацията с тази птица е атракция, но разбира се малко от нас се замислят за детайлите. И да, има хора, които ловят пауни… На какво ли не сме посегнали ние хората, че пауните ще пожалим. Ето и малко фактология.

Паунът се смята за една от най-интересните птица в света, а опашката му е впечатляваща. Pavo cristatu или индийският паун, е най-многобройният вид пауни, принадлежи към семейството на фазаните.

Въпреки, че индийските пауни са представители на пилета, доказано е, че този вид са генетично по-близо до пуйката.

Обикновените пауните имат дълъг грациозен врат и малка глава с малък сноп: мъжките имат синьо снопче, а женските – кафяво. Гласът на Пауна е остър и не много приятен. Дължината на тялото на мъжкия паун достига 100-125 см, дължината на опашката е 40-50 см, а дължината на покривните пера на горната опашка е 120-160 см. Теглото на мъжкия около е 4–4.25 кг. Перата на тази красива птица имат разнообразие от цветове: гърбът е зелен, главата, частта на гърдите и шията са сини, долната част на тялото е черна. Женската на индийския паун е по-малка и има по-скромен кафяв цвят.

Пауните са били държани в римски паркове, първо за естетически цели, след което са били поднасяни на масата по време на празници. Обикновеното месото  от паун е подправено с различни подправки, считано за едно от най-вкусните месни ястия. В днешно време (за щастие) пауните са като декоративни птици. Съществуват и чисто бели пауни.

При предстояща опасност, един обикновен паун може да лети, но полетът няма да бъде дълъг и висок: само на няколко метра напред.

Паунът се храни главно със зърна, плодове, насекоми. Понякога дори ловуват малки змии и гризачи.

Ако паунът иска да привлече вниманието на жената, той не трябва да се бори с други мъже, за да докаже своето превъзходство. Достатъчно е да демонстрира ярките си пера. Може би затова да наречеш някого паун си е чиста метафора за позьорство и перчене.

Като полигамни птици, пауните живеят в групи от по 3-5 птици, сред които всички са женски и само един мъж. Птиците достигат полова зрялост на възраст 2-3 години. Снасят  4-7 яйца, които женските мътят в гнезда, разположени на земята. Яйцата се инкубират средно около 28 дни, след което се раждат пилета, покрити със сив пух.  Между другото, мъжките от индийския паун имат същия кафяв цвят като женския, до 1,5 години. И едва след това, променят цвета си. Пауните живеят около 20 години.

Пауните не се разбират добре с други  птици (не се учудвам). Те са доста  издръжливи на студ. Ловът на пауни е забранен, но това изобщо не пречи на бракониерите. Пауни се ловят не само заради красивите им пера, от които правят различни декорации, но и заради месото. Пауновото месо рядко се продава в чист вид, най-често се смесва с пиле или пуйка, те са много сходни.

В света има много красиви птици, но все пак паунът заслужено се смята за най-красивата птица в света, а опашката му обира овациите като зрелище, на което се радват малки и големи.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани