Песента на русалките

Песента на русалките

15/11/2018 Off By djani

Едва ли има някой, който да не си спомня приказката за малката русалка. Андерсен я превърна в любим герой и олицетворение на мечтите на много малки момичета. Статуята на Малката русалка в Дания, до ден днешен привлича огромен брой туристи.

Според митологията, русалките са същества, които са живеели преди хиляди години. Но през 2012 г. едно видео, заснето край бреговете на Мадагаскар, отново разбуни духовете…То показва, че русалки съществуват.

Легенди за съществуване на русалки, ни връщат 1000 години назад. Една сирийска принцеса искала да се превърне в риба. Скочила в едно езеро, но само краката ѝ се превърнали в рибена опашка, а лицето – останало все така прекрасно.

Популярна е историята на Христофор Колумб. През 1493г., когато с екипажа си, минават покрай Хаити, са видели русалки. Но това, което те са видели, нямало нищо общо с представата ни за  красивите  русалки от приказките.

Известният капитан Джон Смит разказва в едно свое пътуване:

„В Канада, по крайбрежието на остров Нюфаундленд, видях много красива зеленокоса русалка, с големи очи. Даже докато не забележа, че е русалка, се влюбих в нея.“

Според легендите, малките русалки са очарователни и прекрасни момичета, с великолепна коса. Тяхната основна отличителна черта е люспестата опашка, с която могат да плуват много бързо. Русалките се различават една от друга с красив външен вид, сладък, привлекателен глас и невероятен талант. Те се пазят от хората, и ако видят човек с лоши намерения – незабавно отплават. Но не всички русалки са добронамерени. За някои от тях се твърди, че са хищници. Основната особеност на хищните русалки е техният деликатен, сладък глас. Забелязвайки плячката си, те плуват на повърхността и пеят русалски песни. Така всъщност омагьосват моряците и ги удавят. Русалките са много придирчиви при избора на дома си. Те избират големи, широки езера или чисти просторни реки и морета. Хищните русалки обикновено живеят в солени морета. Те обичат тъмнината, така, че те са в дълбините.

Някои русалки се наричат ,,дървесни‘‘ и живеят в горите. Обикновено те могат да бъдат намерени в близост до тъмно блато, обрасло с тръстика или клоните на някое дърво. Такива русалки също се наричат Мавки. Те обичат да гледат всеки, който минава, отгоре. Дървесните русалки са безобидни. Има една легенда, която твърди, че една от тях е помогнала на изгубено момиче да намери пътя си.

Също така, русалките могат да бъдат намерени на полето. Те обичат да събират диви цветя и да правят венци от тях, които по-късно хвърлят в езерото. Колкото и да е странно, за тези русалки се твърди, че нямат опашка. По време на пълнолуние, русалките се събират и танцуват. Ако се криете зад някой храст, можете да ги видите и да се възхищавате на грациозните им движения. Просто бъдете внимателни- русалките в полето, усещат присъствието на човек.

Вярвате или не, теориите и легендите свързани с русалки вълнуват човечеството от векове.

Интернет прелива от  “доказателства”, но разбира се, изборът дали да продължиш да вярваш в митология и приказки или да си скептично настроен, и сърдит възрастен е личен.

Аз предпочитам да вярвам.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани