Пещерите Елора

Пещерите Елора

28/04/2019 Off By djani

Пещерите Елора се намират на 29 км. северозападно от град Аурангабад. Те са създадени по време на управлението на династията Рущракут. 34-те пещери, издълбани в монолита на една от планините Чаранандри, са истинско въплъщение на постиженията на индийската пещерна архитектура. Всяка пещера на Елора е уникална и красива, а във всяка част е вградена част от душата на индийския народ.

Тези пещери са създадени като будистки, индуски и джайнски храмове и манастири, от V до X век. Така 12 от 34-те пещери са будистки светилища, 17 – индуски и 5 – джайнски.

Преди това се е смятало, че първата будистка част на Елора (пещерите от 1 до 12) е построена през V-VII век. По-нови изследвания показват, че някои индуски пещери са били създадени в по-ранни времена. Така че тази част, в по-голямата си част, се състои от монашески помещения – големи многостепенни помещения, издълбани в скалата, някои от които са украсени с изображения и скулптури на Буда. Освен това, някои скулптури са издълбани с такова умение, че те могат да бъдат объркани с дърво.

Десетата пещера Вишвакарма се счита за най-известната будистка пещера. В центъра ѝ стои 4.5 метра висока статуя на Буда.

Хиндуистката част на Елора е създадена през VI-VIII век и е изработена в напълно различен стил. Всички стени и тавани на помещенията на тази част са изцяло покрити с барелефи и скулптурни композиции от такава сложност, сякаш няколко поколения майстори са работили по тяхното проектиране и създаване.

Най-ярка е 16-та пещера, която се нарича Кайласанат или Кайлас. Тя надминава всички останали пещери на комплекса в своята красота. Това е по-скоро истински храм, издълбан в монолитна скала.

Джанианските пещери са създадени през IX-X век. Архитектурата им въплъщава тази религия в аскетизъм и простота. Те надминават останалите помещения по големина, но въпреки тяхната простота, те не са по-лоши от тяхната уникалност. Така в една от тези пещери, Индра Сабха, на тавана е издълбано прекрасно лотосово цвете, а на горното ниво е статуя на богинята Амбика, която седи на лъв сред мангови дървета, окачени с плодове.

През 1983 г. пещерите Елора са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани