Пикантни, червени светлини

Пикантни, червени светлини

06/12/2018 Off By djani

Между всички чудати места по света, красивата,  спираща дъха природа, изумителни видове от животински и растителен свят, има такива, които хората са създали и си „ползват”. Обект на възхищение, подигравки, снизхождение или апатия, най-древната професия съществува. В най-различни форми, цветове, слоеве, цени. Днес реших да поговорим за място, което служи вярно на човечеството (доколкото може да признаем мъжете за хора) от векове. Цял квартал с ясно изградени правила и инфрастуктура се извисява в ярки червени светлини всяка нощ и очаква своите клиенти. Познахте. Кварталът на Червените фенери в Амстердам. Оставете настрани за малко предразсъдъците си и да надникнем за малко там. Спокойно, само виртуално…

De Wallen се намира в най-стария квартал на Амстердам и е основан през 1385 година. В центъра на квартала De Wallen е старата църква – в Амстердам няма по-древна сграда.

Ако се впуснете в историята, причината за появата на квартала става ясна. Амстердам  – ​​ град с голямо пристанище, а моряците, пристигащи тук от цял ​​свят, се нуждаели от развлечения и отдих не само под формата на кръчми и таверни, но и под формата на женско внимание. Проститутките, които се появяват в Амстердам преди началото на 15 в., работели главно в гореспоменатите заведения: таверни, хотели и ханове.

В края на XVI в., Амстердам става протестантски град и местният съвет налага забрана за проституцията под заплаха от строги наказания. Всъщност, заплахите са действали главно само на хартия, а хората от Амстердам просто затваряли очите си пред бързо развиващата се проституция. Най–търсени били в края на лятото, когато моряците се връщали от дълги пътувания. В края на 17-ти в. в Амстердам вече имало около хиляда проститутки и поради бързото развитие на дейността в града, проблемите с болестите, предавани по полов път, се изострили. Презервативите още не са съществували, те се появяват чак през XVIII в.

По време на окупацията на Нидерландия от Наполеон, френската полиция легализира проституцията и работата на публичните домове, но задължителното условие било проститутките да бъдат “регистрирани” в специален отдел и два пъти седмично да бъдат проверявани за болести, предавани по полов път. Здравите получавали червени карти, които им давали право да продължат своята дейност. За тези, чиито медицински тестове са разочароващи, се издавала бяла карта, показваща името на болестта и забрана за връщане на работа. По това време броят на жените, заети с проституция в Амстердам, надвишавала три хиляди.

След убийството на пет жени през 1965 г., извършено от отчаяни противници на проституцията, в Амстердам отново започнало да се говори за официална легализация на професията. Но легализирането настъпва едва през 2000 г .

През 2007 г. е създадена организация, “Фондация Гейша”, представляваща интересите на жените в тази професия и било планирано, да се превърне в пълноправен синдикат.

Кварталът на червените светлини е една от най-атрактивните туристически атракции в Амстердам. Започвайки от ранна сутрин, жените в доста предизвикателни костюми заемат своите “постове”. Недалеч от квартала има кафене, което осигурява храна за момичетата. Приемат клиентите си в стаи зад витрините. Интериорът и декорацията на стаята зависят от нивото на доходите на наемателя.

 

 

Ако имат проблеми с клиенти, специално обучени охранители, които контролират кабините, са готови да помогнат на момичетата.

 

Намесват се и ако някой се опитва да  снима  прозорците – аматьорската фотография е строго забранена тук (и поради тази причина, интернет изобилства от снимки).

Средната възраст на постоянните жителки в пикантният квартал е от 25 до 35 години.

Оказва се, че много от момичетата са се озовали в страната, подмамени от обещанието за брилянтна танцова или моделска кариера.

Не осъждам ничий избор, но си признавам, че не го разбирам.

Тези жени нямат ли мечти, порив за образование и реализация… Недоумявам…

Червените светлини винаги ще „звучат” за някои пикантно, за други, естествен отдушник на нагона, за трети като мен – тъжно…

Но това май е като зачестилите ремонти в столицата ни. Не ги разбираш, ама какво точно може да направиш, не е ясно…

Дъ шоу маст гоУ Уан…

 

източник снимки: Google (добре, че било забранено да се снима, че…)

автор: Тезджан Ферад – Джани