Пингвини

Пингвини

21/11/2018 Off By djani

Пингвините са птици, които не могат да летят. Те са тромави на сушата, но се чувстват страхотно във водата. На Земята има около 16 вида. Всеки вид живее в различни части на света.

Пингвините живеят в моретата на Южното полукълбо: в крайбрежните води на Антарктида, Нова Зеландия, Южна Африка, по крайбрежието на Южна Америка, островите Галапагос, близо до екватора.

Формата на тялото на пингвините е рационална, което е идеално за движение във водата. Мускулите и костната им структура, им позволяват да плуват под водата. Ушите на пингвините при гмуркане са плътно затворени със специални пера, така, че водата да не прониква в ухото. Под вода пингвините почти не издават звуци, а на сушата те комуникират чрез викове.

Пингвините се хранят с антарктически сребърни рибки, аншоа или сардини, както и ракообразни, които ловуват, които поглъщат директно под вода.

Пингвините пият предимно морска вода. Излишната сол се отделя чрез специални жлези, разположени над очите им.

Пингвините най-често гнездят в големи колонии, често с десетки хиляди двойки. Възрастта, при която пингвините започват чифтосване, зависи от вида и пола. Така, че в малките, великолепни, субантарктически и магарешки пингвини, първото чифтосване настъпва на две години. Императорските пингвини – на три, а Златни коси са готови да се съберат едва на петгодишна възраст.

Времето на годината, когато излюпват яйцата си, зависи от климатичните условия. Пингвините, живеещи на север могат да инкубират пилета през цялата година, а в някои случаи – дори два пъти годишно. Почти всички видове, живеещи в Антарктика, снасят яйца предимно през пролетта или лятото. Императорските пингвини са забележително изключение от това правило – те снасят през есента. В Антарктическите райони излюпват едно яйце, докато в умерените и топли – по няколко.

Отглеждащите пилета се разделят на две фази. През първите две или три (в някои случаи, шест) седмици от императорските пингвини, пилетата са под постоянния надзор на един от родителите, а другият отива да търси храна. Когато пилетата растат, те се изпращат в “детска градина” – групи млади животни, за да могат двамата родители да се хранят едновременно. В зависимост от вида такива групи, наричани също разсадници, могат да се състоят от няколко животни от съседни гнезда, какъвто е случаят с антарктически или магарешки пингвини или няколко хиляди индивида, като пингвините Адели, сунтартанските или императорските пингвини.

„Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните.”- Джордж Бърнард Шоу

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани