Пиршества и купони в древен Перу

Пиршества и купони в древен Перу

18/04/2019 Off By martha

Cerro Baúl е колониален пост в най-южния край на империята наWari, в днешна Перу. Разположението му – на върха на стръмното плато без естествен водоизточник – било напълно непрактично, особено що се отнася и до пищни банкети и пивоварни.

В продължение на четири века лидерите на Wari в Cerro Baúl са провеждали събирания с техните съперници от съседната държава Tiwanaku, както и с ръководителите на местните общности, които живели в сянката на тези две големи империи. Празнували с гозби от морски свинчета, лама и риба, докато се наслаждавали на гледката към долината на Мокегуа и пиели чаша след чаша бира, ферментирала напитка от плодове от царевица и пипер. Но в края на събитията преди повече от 950 години, когато империята наWari се сринала, празнуващите приключват пиршествата, като разбиват пивоварната в Cerro Baúl.

Изглежда, че Wari са планирали да евакуират своя колониален пост и разрушили храмовете и двореца. Пивоварната била последна като я подпалили. Благородниците на Wari хвърлиха скъпите си чаши за пиене в пламъците. Когато пивоварната се превърна в пепел, някои свалили огърлиците си и ги сложили на жаравата като окончателен принос. Руините били покрити с пясък, така че никой не може да използва сградата отново, което прави пивоварната рядка капсула за времето на археолозите, които са разкопали центъра за производство през последните две десетилетия.

Изследователите анализираха керамичните съдове от този последен празник в Cerro Baúl, и според техните открития Wari вероятно са продължили със своите масивни купони дори през сривът на империята, като разчитали на местни източници и техните съдове за пиене.

Cerro Baúl е политически важен обект за Wari, народ, който управлявал широк участък от перуанското крайбрежие и Андите от около 600 до 1050 г. и изградили широки мрежи от пътища и напоителни канали много преди инките да дойдат на власт. Дипломатическият център е на две-три седмици пътуване на югоизток пеша до столицата Wari, Huari.