Писмо до Пепеляшка

Писмо до Пепеляшка

26/10/2018 Off By djani

Пепеляшке, седни някъде моето момиче.

Имам предвид, съвременната Пепеляшка.

Имам една добра и една лоша новина за теб. С коя да започна?!? Предполагам с хубавата – окей. Добрата новина е, че бели коне все пак съществуват. Лошата е, че принцовете май не си търсят силиконови, нищо-правещи мацки, които трудно биха различили от подобните ѝ клонинги… А и не е сигурно, че този въпросният, идеализиран принц, който чакаш, го има изобщо. Но още по-добрата новина за твое утешение е, че има много нормални мъже, които не са богати, но могат да те  видят и заобичат такава каквато си, без непременно да сключвате „сделка”.

За съжаление, признавам, че за една огромна част от съвременните млади момичета, целта да си намерят богат съпруг е заветна цел. Изключвам насила заставените в мюсюлманският свят, например, за да си стоят вкъщи и да отглеждат децата си.     Говоря за тези свободни жени, за които е личен избор и връх в ценностната система. На фона на толкова много и богат избор от професии и образование, недоумявам, защооо?!?

Съгласна съм, че в голяма степен въпросната приказка е спомогнала на голяма част от жените да останат в инфантилния полюс, а може би и мързела. Не е ли странно на фона на цялата еволюция, на всички жени, които се борят с всички сили да извоюват глас, равноправие, някои от които дали живота си, все още да има момичета, на които мечтата им е да намерят принца на белият кон, който да ги издържа, а те…

Какво по дяволите и изкривените ти разбирания за луксозен и лежерен живот, мила Пепеляшо! Колко време можеш да живеш в златна клетка и ще бъдеш ли щастлива, ама не бързай да отговаряш Пепеляшо. Ще бъдеш ли истински удовлетворена от нищоправенето, защото никой не може да ме убеди, че ходенето по козметични или фитнес салони, както и бесните шопинг турове са заетост.

Може и да те учудя доста с тази информация, но и работещата жена, дори майка, представи си, също ходи да пазарува, посещава козметични салони и спортува. Или пък танцува.

Това е част от ежедневието на нормалният, мислещ, развиващ се и интегриран в социалната стълбица индивид. Аз наистина не схващам кой е удовлетворен от сделката, в която мъжът си плаща за да си осигури нежна компания. Проститутките поне са го регламентирали като условие. Дори наскоро един близък ми призна, че безкрайно уважавал техният избор, защото „после” мъжа нямало да има отоворности…Хах! Това е отделна тема за отделна статия…

Та в твоят случай  Пепеляшо, какъв е бонусът?!?

Мисля си, какво става, когато Пепеляшка остарее?!?

Каква ще бъде равносметката на живота ѝ?!?

Струва ми се тъжно, а и приказките не се занимават с тази страна на монетата. Те са вълшебни и имат своето предназначение във формирането на аз-а и детската психика, но е хубаво разумният зрял човек да разграничи съзнанието си от приказните героини.

Не искам и не мога да възприема, че съвременната жена е създадена за да стои инертно, очаквайки следващият луксозен подарък. И на нас ни правят подаръци бе, спокойно…Само, че уважават желанието ни за развитие и себереализация.

Да, нямам време да следя всички хитови заведения, песни, клубове, последни модни колекции, но имам други доста ценни неща.

Ето и някои неподозирани ползи от образованието и избора на професия:

– Имам широк кръг от близки, приятели и познати, благодарение именно на работата ми и пътуванията свързани с нея.

– Имам доста широка обща култура и съм добър събеседник, което ми гарантира комуникация с доста интересни и смислени хора, защото кухите отпадат още на първи кръг…

– Многофункционална съм и това автоматично ме превръща в желан партньор и приятел, и нещо забележително- в майка!!!

– Имам реална преценка за себе си и съм независима от нечие мнение и позиция.

– Не на последно място- Знам, че имам избор.

А изборът на всеки един човек си е лично негов. Не се бъркам. Споделям недоумението си. Всеки сам прави този избор, но… и си носи последствията от него.

Помни, Пепеляшо, че винаги имаш избор, имаш свободата и правото на избор.

А ако все още ти харесва привидно удобната позиция, стой и чакай някой да намери изгубената пантофка.

Може пък точно ти да пренапишеш новата световна история. Само че… ако се появи принц на бял кон,  ми пиши без колебание. Ще ми бъде истински полезно да знам, че има и добри изключения.

Докато чакаш, виж някакви курсове за кариерно ориентиране, защото може да се окаже, че стъклените обувки се пързалят Пепеляшо…

Успех, мило момиче.

Подпис: Все пак загрижената за теб, Сатиричната твоя Фея.

 

източник снимка: Google, но предполагам, че и в реалността може да си поръчаш такава…

автор: Тезджан Ферад – Джани