Планината Спасение

Планината Спасение

18/10/2018 Off By martha

Вероятно сте видели Планината Спасение в музикални видеа или по документални филми. Тя е атракция дори за хората, които не са религиозни. Вълни от туристи се стичат към калифорнийската пустиня да видят този хълм покрит с почни 2 милиона литра боя. Всичко това било започнато от един самостоятелен човек.

За Леонард Найт много казват, че бил изгубен. Лутал се е с години, чудейки се какво да прави с живота си и с течение на времето станал изключително религиозен. За да покаже любовта си към Бог, той почва ръчно да прави всевъзможни предмети, например въздушен балон изписан с прехвали към Исус Христос. Той носи балона в пустинята. За жалост, творбата му не оцелява дълго, но той се захваща да направи нещо много по-грандиозно. Нещо, което ще го надживее. Той почва да събира пясък, да трупа изсъхнали дървета към който добавил допълнително глина и пръст. Неуморно, малко по малко, той изгражда планината. Но всичко се разпада след около 3 години. Не обезсърчен, той построява всичко наново и 28 години на отдаденост ни предоставят това красиво творение днес.

Леонард Найт не бил професионално обучен, не бил вдъхновен от изкуството на други, не се опитвал да се сравнява с който и да е… просто е създавал. Години след смъртта му, група от хора полагат изцяло своето време да поддържат структурата и неговото завещание на света. Хора от цялата земя посещават планината, някой идват за религиозния аспект, други – за да си направят снимка на красивото цветно място. Почти всичките бои, които използват за поддържката на творбата биват донесени и дарени от посетителите. Цялото изкуство събрано на това място се идва от добрите души на хората, точно така както и започнало.

Дори това място да изчезне или да се срути, то е вдъхновило огромно количество хора, режисьори и туристи и  то ще продължи да живее вечно в съзнанието. Идеята на това място, дали религиозна или не е любов – към хората, към себе си, към всичко. За това ако посетите това магическо място, занесете някоя друга кутия боя.

 

Автор: Мартина С. Попова