Плантация на чай в Индия

Плантация на чай в Индия

18/09/2019 Off By martha

Чаените храсти се простират на километри, жилавите, кожени растения, отрязани в кокетни редици, наречени мелас, които растат под сянката на разпръснати дървета… Индия е вторият по големина производител на чай в света след Китай, а нейните чайове Асам и Дарджилинг са един от най-известните.

Хиляди берачи на чай се трудят по отдалечените плантации целогодишно. Мнозина са коренни адиваски жени, потомци на робски работници, които са били преместени в региона от други места в Индия преди повече от век от колониалните британци. Собствениците на плантации предпочетат да наемат жени заради тяхната надеждност и предполагат превъзходно „усещане“ за оскубване на листа от чай. Жените се движат през високите чаени храсти, бронирани в престилки и ръкавици срещу твърдите остри клони. Те живеят със семействата си в бараки, без водопровод. Най-близката прилична болница е на четири часово пътуване с автобус. Те са изключително бедни, тъй като заплатите им са равностойни на 2,44 долара на ден.

“Заплатата е ниска, но какво друго можем да направим?”, Каза Лалита, 40-годишна берачка в Looksun Estate. “Трябва да оцелеем.” Тя каза, че леопардите често се появяват в градините за чай и се налага да ги плашат с фойерверки. Дивите слонове също не са рядкост. Кобрите изплуват от дупките си по време на мусона. „Те не ни правят нищо, ние не им правим нищо“, каза тя. “И тогава се връщат у дома.”

Комунистическата партия на Индия е поставила своя флаг и сърп на входа на имението за чай. Кадърът му агитира за ежедневно увеличение на заплатата от 50 рупии: около 70 цента. Надзорникът на плантацията, меланхоличен човек, седнал в архаичната фабрика за чай в имението, каза, че това никога няма да се случи…