Пластмасата в Северния Атлантик се е утроила

Пластмасата в Северния Атлантик се е утроила

18/04/2019 Off By martha

Повече от 60 години учените от Великобритания събират данни за морската пластмаса, като сглобяват един от най-изчерпателните набори от данни за това колко пластмаса се е филтрирала в Северния Атлантически океан, тъй като тя се е превърнала в вездесъщ елемент от домакинството.

Публикувайки своите открития в Nature Communications, изследователският екип е първият, който определи драстичното увеличение на океанската пластмаса от 90-те години на миналия век.

Изчисляването на количеството пластмаса в океана е трудно. Много изследователи и публикации се позовават на проучване от 2015 г. в списание Science, според което всяка година в океана влизат от 4,8 до 12,7 трилиона парчета пластмаса. Широкият диапазон е резултат от смесени методи за изчисляване на отпадъците, като навици на отпадъци, потребление и капацитет за рециклиране.

Изследователите също така знаят, че пластмасата се намира из целия океан, благодарение на визуалните доказателства като пластмасова торба, която се вижда в Марианската траншея, и пластмасова опаковка с цигари, забелязана от медузи.

В северната част на Атлантическия океан учените се обърнали към една стара и надеждна уредба, наречена Continuous Plankton Recorder . Торпедообразната измишльотина взема проби от северния Атлантик за планктон от 30-те години на миналия век. Тя е прикрепена към гърба на лодката чрез метална жица и е изтеглена по повърхността на водата.

“Те са много здрави”, казва авторът на изследването Клеър Остле, морски биохимик в Морската биологична асоциация. “Те са проектирани през 20-те години на миналия век, а дизайнът остава същият. Затова разполагаме с този набор от данни.”

В историята малките метални устройства са изминали повече от 7,4 милиона мили в северната част на Атлантическия океан, често са се движили зад бързо движещите се корабни контейнери и фериботи. От 16,725 пътувания, извършени от CPR, 669 били уловени от пластмаса. Въпреки, че CPR никога не е бил умишлено използван за преброяване на пластмасови отпадъци, тези дневници на дефектни пътувания предоставиха набори от десетилетия.

Какво могат да направят изследователите с тази информация?

След 2000 г. най-често срещаният вид пластмасови са риболовни съоръжения. Тъй като Северният Атлантически океан е място за риболов, Остле иска да проучи връзката между видовете риболовни съоръжения и практики и количеството пластмаса в морето. Знанието, че пластмасата има тенденция да се концентрира, ще бъде важно за опазването, казва ток.