Племето Сентинелесе

Племето Сентинелесе

23/11/2018 Off By martha

Може би си мислите, че с толкова много подръчна информация и технология днес, познаваме всяко кътче от планетата. Теоретично има истина в това, но от любезност или любопитство сме оставили някой места намира.

Едно от тези места е острова Северен Сентинел.

Този остров е част от Андаманският архипелаг в Бенгалският залив на Индия. Повечето повърхност е покрита с гори и е заобграден от коралови рифове. На този остров живеят племето Сентинелесе. По една или друга причина сме решили да ги оставим на мира. Те не са приобщени към модерното общество по никакъв начин. Племето се счита за най-отцепените хора на планетата. Казва се, че дори не са открили и огъня. Това племе предоставя една уникална възможност на учените да наблюдават човешката еволюция.

Естествено са направени опити да се комуникира с тях, но всеки път биват посрещнати с агресия. Говорят на език непознат на никой за това няма как да им се обясни, че не идваме с лошо. Опити за снимане на тези индивиди е правен с хеликоптери, но те са започнали да стрелят със стрели и да замерят машината с камъни. Вероятно би било трудно да си представим как те ни приемат. Като извънземни? Врагове?

Някой казват, че е по-добре да не се месим в животите им защото сме си взели поука от колонизирането на Америка. Съществува голяма възможност без да представим бактерии, с които техните организми не са свикнали и няма да успеят да преборят. За сега посещението на този остров е напълно нелегално. Знае се, че те биха нападнали дори неволни лодки, които по грешка са объркали пътя. Няколко смели хора, които са опитали да се свържат с тях са били убити на място.

Интересно е, че съществуват места на планетата ни, които са изцяло извън контрола ни. Но както вече споменахме, може би е за добро.

 

Автор: Мартина С. Попова