Плодовете през зимата – сила от извора

Плодовете през зимата – сила от извора

20/01/2019 Off By djani

Зимата е времето, когато човек се чувства най-малко защитен. Кратките часове на дневна светлина, премръзването и влажни ветрове, водят до пристъпи на вирусни инфекции и принуждават тялото да работи в повишен режим. Летните запаси от витамини вече са изчерпани, така че става трудно човек да се противопоставят на студа, настинката и стреса. Един от начините да подпомогнем защитните сили на организма си е чрез приемане на витамини по естествен начин чрез даровете на природата.

През зимата плодовете са по-малко наситени с биологично активни елементи. Въпреки това, сред тях има безусловни лидери, които по това време на годината притежават максимална лечебна сила. Да започваме.

Райска ябълка

Напълно узрялата Райска ябълка е ценен източник на плодови захари, съдържа много калий, магнезий, фосфор, желязо, калций, манган, витамини С, В1, В2, РР. Също така е много полезно да се пие от прясно изцеденият сок 2-3 пъти на ден в борбата с анемия, храносмилателни нарушения, умора и неврози.

Киви – рекордьор  за съдържанието на витамин С. Едно зрънце от плода осигурява ежедневната човешка нужда от този елемент. Плодът е богат на калий, магнезий и желязо, захари, органични киселини и пектини. Кивито съдържа и растителен ензим, наречен актинидин, който допринася за по-доброто храносмилане на протеините, така че често се сервира като сладка и кисела подправка за месо.

Нар

Зърната от нар съдържат много витамин С (до 8,7 мг на 100 г), РР, група В и други важни микро и макро елементи като калций, фосфор, желязо, калий, магнезий, натрий, силиций и др. Съдържа и незаменими аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на тялото. Отварата от нар се използва като стягащо средство за стомашни разстройства.

.

Банани

Този плод е рекордьор в количеството калий, което съдържа. Препоръчва се бананите да бъдат включени в менюто на сърдечни и хипертонични пациенти. Бананът съдържа още калций, магнезий, фосфор, желязо, както и важни аминокиселини – метионин, триптофан, лизин.

Ябълки

През зимата не минавайте покрай ябълки, без да си купите. Киселите ябълки трябва да се използват от хора със затлъстяване и диабет. Сладките – от всички, които страдат от кардиологична и съдова патология, пикочни и жлъчно-каменни заболявания, подагра. Голямото съдържание на желязо е добро за кръвта. Ефектът на калия е незаменим – той е този, който премахва излишната течност от тялото и е добра превенция на ангина пекторис. Всички витамини от групата В укрепват нервната система, а тези от група А – основите на съдовете.

Портокалите,  мандарините, лимоните, грейпфрута са богати на витамин С, както и витамините А, Е, В3, В6, РР и др. В допълнение към цял набор от хранителни вещества и минерали, цитрусовите плодове имат много лечебни свойства.

Лимоните, например, се препоръчват за спомагане на лечението на хипо и авитаминози, атеросклероза, анемия, ставен ревматизъм, подагра, жълтеница, воден хрущял, туберкулоза. Те са полезни при скорбут и настинка. Кумаринът, намиращ се в лимоновия сок, се използва за лечение на ангина.

Мандарините са полезни при стомашно-чревни заболявания. Поради съдържанието на летливи продукти те унищожават микроби. Сокът от портокали съдържа инозитол, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул и нервната тъкан на мозъка. Грейпфрутът отдавна се смята за важно допълнение към повечето “диети за изгаряне на мазнини”.

Не подценявайте силата на плодовете. Бъдете благодарни и се възползвайте от даровете на майката природа максимално с обич и уважение.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани