Плод или зеленчук?

Плод или зеленчук?

01/07/2019 Off By nina

Прасковата, откъдето и да я погледнете, си е плод, а морковът определено е зеленчук. Но в диаграмата на Вен, свързваща тези две продуктови категории, има голяма област на припокриване. Това произтича от факта, че “плодовете” и “зеленчуците” са определени по различен начин в зависимост от това дали сте градинар или готвач.

В мъртвия център на припокриващия се район седи на доматът. Защо той е плод и защо е зеленчук?

Ботанически казано, плодът е структура, носеща семена, която се развива от яйчника на цъфтящо растение, докато зеленчуците са всички останали растителни части, като корени, листа и стъбла. По тези стандарти, пълните със семена израстъци като ябълки, тикви и домати са плодове, докато корените като цвекло, картофи и ряпа, листата като спанак, зеле и маруля, и стъблата като целина и броколи, всички са зеленчуци.

Перспективата обаче е доста различна в кулинарните условия. Много храни, които са, ботанически казано, плодове, но които са солени, а не сладки, обикновено се считат за зеленчуци от готвачите. Това включва ботанически плодове като патладжани, чушки и домати.

Дебатът за плодове срещу зеленчуци понякога може да достигне до такива критични нива, че се налага намесата на закон. В случая с Върховния съд на Съединените щати от 1893 г. Nix. срещу. Hedden, съдът единодушно постановява, че внесеният домат трябва да се облага като зеленчук, а не като плод с по-малко данъци. Съдът признава, че доматът е ботанически плод, но е приет с онова, което те наричат ​​”обикновени” определения на плодове и зеленчуци, с определенията, които се използват в кухнята.

Превод – Нина Жишева