Побитите камъни

Побитите камъни

28/01/2019 Off By djani

В България има много мистични места и природни феномени. Чужденците им се възхищават, а ние ги приемаме като даденост.

Ето затова мисля, че е хубаво да си припомняме и разказваме за тях. Днес главен герой е една чудна местност край Варна. Мястото има и своя легенда, както и научни хипотези за произхода. Независимо в какво ще предпочетете да вярвате, убедена съм, че си заслужава да го посетите.

Побитите камъни са скални образувания, разположени във Варненска област. Ето какво разказва и легендата. Преди много векове до това място достигали морските вълни. Пазачи на брега били титаните, а в близкото селце живеел млад мъж. Той бил безсмъртен, тъй като Бог му разкрил името си, но го предупредил, че издаде ли тайната, отново ще се превърне в смъртен човек. Един ден младежът се разхождал по морския бряг и срещнал чудно красива девойка. Върнал се в селото и разпитал за нея. Така разбрал, че тя е отредена за съпруга на водача на титаните. Отишъл при тях и помолил да му я отстъпят за съпруга, а в замяна той ще им изпълни едно желание. След дълъг размисъл, титаните отговорили, че ще се ожени за девойката, само ако той им разкрие името на Бог.

Стъписал се младият човек, дълго мислил как да постъпи и на другия ден решил да жертва безсмъртието си в името на любовта. Тръгнал към морския бряг и казал на титаните, че ще изпълни желанието им. Започнал да ги подрежда по определен начин на брега, а после им казал, че току-що е изписал с телата им името на Бога. Бог бил поразен от жертвоготовността на младежа в името на любовта и сътворил чудо –  титаните се вкаменили. Младежът открил девойката и на мястото, където те силно се прегърнали, бликнал извор с чудотворна вода. И до днес в близост блика вода с лечебни свойства, която се твърди, че помага при бъбречни заболявания.

Побитите камъни са ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м. Те са с форма на цилиндър, пресечен конус, плътни или кухи, обградени от скални блокове и множество каменни късове. Образуванията, възникнали преди повече от 50 милиона години, са известни като сакрално място.

Разположени са на 18 км. западно от Варна, от двете страни на главния път Варна – София, между селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал Повеляново. Административно се отнасят към община Аксаково. Разпределени са на 18 големи и малки групи на площ от 7 кв. км.

Представляват варовикови колони с различна височина – от 5 до 7 м, дебелина – от 0,3 до 3 м и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им. Колоните са без твърди основи, кухи и запълнени с пясък. Някои от тях са разположени на етажи с обща височина от 5 м.

През 1995 г. са категоризирани като защитена местност с площ 253,3 хектара. Флората е представена от редки растителни видове като кактуси, планинска роза, флокс, акация и други.

За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми. Според вторите, произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др. За да бъдат опазени, през 1937 г. са обявени за природна забележителност. Местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и е една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята Табернас в Испания.

През 2010г. снимахме един игрален филм там. Беше епично, горещо и доста мистично. Запомнила съм една от скалите, която беше наречена „Дикилиташ”, което в превод от турски, буквално означава – „Побит камък” и старо предание повелява, че който мине през чатала на Стража, ще му бъдат опростени всички грехове. Това беше включено като сцена във филма, ама няма да ви казвам колко туристи трябваше да изчакаме в жегата да си опростят греховете…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани