Повече кафе за по-дълъг живот

Повече кафе за по-дълъг живот

19/02/2019 Off By martha

Кой може да премине през деня без кафе? Малко са тези, който биха отговорили позитивно на този въпрос. Кафето веднага ни вдига и ако не изпием поне една чаша за разсънване просто можем да отпишем деня. Повечето не биха могли да работят без кафе през деня.

Причината е кофеинът, този горчив алкалоид, присъстващ естествено в кафе зърната и те го правят такава ободряваща напитка. Приготвянето на кафе е различно в почти всяка култура. Казват, че можете да познаете произхода на човек, ако го накарате да ви направи кафе. Всеки ден из света се консумират масивни количества и това се е превърнало в огромна индустрия. В Централна и Южна Америка има места големи колкото град, където се отглежда голяма част от световното количество кафе. От това зависят някои от най-големите корпорации в света.

За тези, който са меко казано пристрастени към кафето, нови данни показват, че то не само ще ви помогне да преживеете деня, но и ще ви удължи живота. Колкото повече пиете, толкова по-добре, казват учените. Националният институт за рака, Националният институт по здравеопазване и Файнбергската медицина в Северозападния университет наскоро анализирали данните, който притежаваме върху пиенето на кафе от дългосрочно проучване на половин милион души във Великобритания, който били на възраст от 38 до 74 години. Пиенето на кафе в умерени количества е от съществено значение за здравето, но пиенето в по-големи от обичайните количества може действително да ви направи по-здрави.

Това проучване всъщност открива връзки между пиенето на кафе и намаляването на риска от ракови заболявания. По-точно, с пиенето на кафе вие намалявате с 20% рискът от рак, 20% по-малко риск от диабет, 30% намален риск от Паркинсон и 5% намален риск от сърдечни заболявания. Въпросът за милиони е: За какво количество кафе говорим?

Проучването показа, че най-високата граница е до 8 чаши на ден, а това е доста голямо количество кафе. Естествено, трябва да се вземе под внимание качеството на кафето и фактът, че не се препоръчва на бременни дами. Добавките към кафе като захар и мляко могат да предизвикат проблеми. Освен това, въпреки ползите, твърде много кафе може да ви разтрепери. То очевидно убива съня и в продължение на дълъг период от време може да причини безсъние.

Автор: Мартина С. Попова