Подправките – магията в кухнята

Подправките – магията в кухнята

18/02/2019 Off By nina

Сухите билки и подправки добавят много вкус към нашите ястия и са толкова лесно достъпни и удобни за употреба. Когато сме в състояние да смесим комбинация от подправки и билки, крайният резултат обикновено води до чудесно ястие. Запазването на качеството, свежестта и вкуса на вашите подправки и билки ще ви дадат чудесни ястия за дегустация и ще помогнат да се елиминират скучните храни.

Подправките не се развалят, но с времето губят силата си. Когато се съхраняват правилно, те запазват своята сила по-дълго, отколкото си мислите. Пиперът на зърна, индийското орехче, карамфилът пръчиците от канела и целите семена, като кориандър, кимион и кардамон, запазват силата и аромата си по-дълго време цели, отколкото, ако са смлени.

Правилно съхранение

Има два ключови начина за поддържане на оптималния вкус и за получаване на най-добрата стойност от вашите билки и подправки. Съхранявайте подправките и смесите за подправки в херметично затворени контейнери, на хладно и тъмно място. Съхраняването в плътно затворени съдове ще ги предпази от влага и окисляване. Пазете ги далеч от директната светлина и ще запазите цвета им от избледняване. Също така, когато подправките се държат в стъклени буркани, те са склонни да запазват повече от съдържанието на етерично масло – носителят на аромата.

Никога не съхранявайте подправките си над печката, тъй като допълнителната топлина ще влоши по-бързо тяхното качество. Също така не ги съхранявайте директно над съдомиялната машина, тъй като повишената влажност също ще скъси техния срок на годност. Съхранените подправки са най-добри при температури под 25° и в среда с ниска влажност. Възможно е постигането и на двете да е непрактично в кухнята ви, но колкото по-близо можете да стигнете до идеалното им съхранение, толкова по-качестени подправки ще имате.

Ако някога сте чували, че е добре да замразите подправките и билките, забравете! Кондензацията ще бъде проблем всеки път, когато бурканът или торбичката с подправки излезе от фризера и е вероятно да предизвика нежелана влага в подправките. Ние също така не препоръчваме да ръсите билките или подправките от контейнера директно в яденето, което готвите, тъй като всяка пара/влага, издигаща се от съда за готвене, ще внесе влага в бурканчето с подправки. Вместо това е по-добре да се разклати подправката в дланта на ръката си и след това да го добавите към ястието, което готвите.

Някои хора обичат да съхраняват червените подправки като чили, кайенски пипер и червен пипер в хладилника, за да предотвратят загуба на цвят и аромат. Както споменахме по-горе за фризера, така и в този случай съхранението в хладилник ще донесе по-скоро вреда, отколкото полза.

Целите подправки издържат най-дълго, ако не са напукани или скълцани, което би изложило летливите им масла на въздуха, а това ускорява разграждането на техния вкус. Ето защо смлените подправки имат по-кратък срок на годност от цели подправки или семена.

Толкова много различни препоръки – кое е правилно?

Официалните изисквания за датиране на свежест са четири години за цели подправки и две години за млените и може да чуете хората да казват, че подправките трябва да се подменят на всеки шест месеца. Но повечето подправки се събират само веднъж годишно, така че със сигурност няма смисъл да ги подменяте толкова често.

Ако подправките са правилно съхранени, срокът им на годност ще бъде:

Цели подправки и сушени билки, листа и цветове – 1-2 години,

Семена – 2-3 години,

Цели корени (джинджифил) – 3 години,

Смлени подправки и билки – 1 година,

Млени корени – 2 години.

Само защото подправките или смесите за подправки са извън посочения по-горе период, не означава, че подправката трябва да се хвърля в кошчето. Една подправка или билка все още е добра, ако е запазила вида и аромата си. Подправка, която вече не е годна, ще загуби голяма част цвета си и ще изглежда мътна и избледняла. По-важното обаче е миризмата. За да се определи дали мляната подправка все още е добра, внимателно я разклатете с капачката. Отстранете капачката и помиришете подправката, за да видите дали все още има силен аромат. Ако е така, вашата подправка е все още в добра форма.

Подправки не се развалят за един ден. От момента, в който са събрани, те бавно започват да се влошават и това, което искате да направите, е да удължите оптималния им вкус за възможно най-дълго време посредством правилното им смилане и съхранение.

Добра практика, която трябва да следвате е да закупувате само висококачествени сушени билки и подправки, от надеждни доставчици, в малки количества, така че да можете лесно да ги използвате в разумен период от време.

Превод от английски – Нина Жишева