Подсъзнателните съобщения

Подсъзнателните съобщения

01/03/2019 Off By martha

Подсъзнателни техники съществуват из медиите от самото им създаване. При радиото се използвали определени мелодии при промоцирането, но когато телевизията навлязла в ежедневието на човека, изведнъж възможностите за подсъзнателни съобщение се умножили.

Макар учените да твърдят, че техники като точни комбинации от цветове, звуци и кратки изображения афектират зрителя, това не спира големите корпорации да продължават да използват подобни методи. Днес, мястото където те са най-използвани е в рекламирането. Понякога дори очевадни, подсъзнателните съобщения имат за цел да ни накарат да купим определеният продукт. Създаването на атрактивна реклама се е превърнало в цяло изкуство. В ранните години на телевизията можете да забележите как всяка реклама включва хора, усмихнати, щастливи със семейството си. Това е лесен начин да накараш хората да мислят, че ако си закупят продукта, ще са също толкова щастливи, колкото хората на рекламата, макар да знаят, че всичко е инсценирано. Вечното търсене на щастие и задоволение е една от най-слабите точки на човешкото съзнание, които подсъзнателните съобщение доста ефикасно експлоатират.

Друг доста популярен метод е показването на лого на компания само за един кадър по време на предаване или дори новинарски репортаж. Хитрата тактика често не се забелязва, но това не означава, че мозъкът ни не я регистрира. Редица известни компании и вериги за бързо хранене са били съдени за подобни проявления. С нарастващата технология, хората започват да са много по внимателни. Подобно съобщение бързо ще бъде разшифровано от интернета и осмяно на показ пред целият свят.

Много известни сериали днес „флиртуват“ с идеята за скрити съобщения. Това е безобиден начин на използването на подсъзнателни съобщения, като направят сериалът вид игра между писателите и зрителите – кой ще достигне пръв до истината. Много от тях използват метафорични изображения, религиозни или символични, да покажат по-дълбоко значение на събитията, който се случват. По този начин се задържа вниманието на зрители и се отваря широка дискусия, обсъждайки истинското съобщение на разказаната история.

Дали са нарочно поставени със цел или не, самите подсъзнателни съобщения не само ни манипулират, но в много случаи ни карат да се замислим по-дълбоко за събитията, който виждаме. Само трябва да внимаваме и да ги открием.

Автор: Мартина С. Попова