Полезно ли е готвенето във фолио?!?

Полезно ли е готвенето във фолио?!?

04/05/2019 Off By djani

Принципно има много начини за приготвяне на месо, риба и зеленчуци. Общоприето схващане е, че готвенето във фолио се счита за най-практичния вид топлинна обработка, за да бъдат ястията сочни, меки и здрави.


Въпреки това, учените казват, че честото готвене във фолио е опасно за здравето заради натрупването на алуминий в тялото.

Тялото ни е в състояние да се отърве от малко количество от този метал и неговите малки дози не са опасни. 40 мг. на 1 кг. тегло се счита за безопасна норма. Но реално хората го използват много повече и във времето той се натрупва в опасни количества за човешкото здраве.

Алуминият се съдържа не само в приготвени по този начин ястия, но и в продукти: царевица, билки, подправки, чай и кашкавал.

Освен това, металът присъства в козметиката, лекарствата и системите за пречистване на водата. И разбира се, много метал попада в храната от фолиото, когато се нагрява и когато се използва лимонов и доматен сок.

Учените смятат, че не трябва да използвате фолио в готвенето. Алуминиевото фолио се окислява при контакт с храна. Алуминиевият хидроксид не е разтворим във вода и почти не се усвоява от тялото. Металът се натрупва в тялото и може да предизвика сериозни заболявания като анемия, цистит, Алцхаймер, Паркинсон и злокачествени тумори.

Фолиото нанася особено тежки увреждания, когато влиза в контакт с гореща храна, печене и затова,  в този случай е по-добре да се използва пергаментнова хартия. Разбира се, това не е толкова удобно, но е много по-безопасно. Ако не можете да се откажете от фолиото, преди това го увийте в пергамент. И ако ви се струва невъзможно напълно да премахнете алуминия от употреба, то във вашите възможности е да намалите въздействието на алуминия върху тялото до минимум.Въпреки това, не се паникьосвайте. Количеството алуминий, което влиза в тялото с храна, е незначително, а за да получите тези заболявания, трябва постоянно да ядете храна, приготвена във фолио. По-добре е да се даде предимство на по-безопасни съдове за готвене, например керамика или стъкло.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани