Портокаловият сок подобрява паметта

Портокаловият сок подобрява паметта

18/02/2019 Off By martha

Малко са тези които не харесват портокаловият сок. Ако сте от тези, който чести пият по чаша сутрин, имаме добри вести за вас. 20-годишно изследване в Харвард разкри, че портокаловия сок може да намали шансовете за загуба на памет с 47%.

Проучването наблюдавало 27,842 здрави мъже специалисти на средна възраст. Били помолени да попълнят въпросник, свързан с дневната им консумация на храна, включително какъв тип храна и колко порции плодове и зеленчуци си хапват. Повторили този процес на всеки 4 години в продължение на 20 години. Участниците били тествани и върху уменията им за мислене и памет поне 4 години преди завършването на проекта. Открили, че 55% от участниците са имали добра памет, 38% имали умерени умения, а 7% имали лоша памет.

След това разделили участниците на пет групи въз основа на консумацията на плодове и зеленчуци. Те открили, че мъжете, които ядът високи количества зеленчуци, са с 34% по-малко склонни да развиват лоши мисловни умения, отколкото мъжете, които консумират малко зеленчуци дневно. Авторът на изследването казва, че един от най-важните фактори в това изследване е, че са успели да проучат и проследят толкова голяма група мъже за период от 20 години. Това предоставило възможността за много показателни резултати. Диетичният избор се оказва, че е доста важен за поддържане на здравето не само на тялото ни, но и на мозъка и психиката ни.

Авторите на проучването признават, че проучването не показва, че яденето на плодове и зеленчуци и пиенето на портокалов сок намаляват загубата на паметта. Техните резултати само показват връзка между тях и отново подчертават важността на добрата балансирана диета и здравето. Ако чаша портокалов сок ще помогне за поддържането на добър и остър ум, това показва, че всеки може да го направи.

Автор: Мартина С. Попова