Посещение на брега на Нормандия

Посещение на брега на Нормандия

14/04/2019 Off By martha

В един летен ден е невъзможно да си представим кървавия хаос, който избухна по спокойния бряг на Нормандия в началото на 6 юни 1944 г. Но напомнянията за D-Day – операция Overlord – са навсякъде, от рушащите се бетонни бункери и оръжейни места на Третия Похвалната Атлантическа стена на Райха към гробищата на толкова много войници от съюзниците.

Повечето от силите за нахлуване – три американски дивизии, две британски и една канадска – отплаваха от Портсмут в Англия, за да кацнат на верига плажове във Франция, сега известна като Кот дьо Калвадос, между Шербур и Льо Хавър. От тези плажни глави, обозначени с Юта, Омаха, Злато, Джуно и Меч, те трябваше да се преборят с вътрешността си през Нормандия до Париж.

Започнете на половината път по Кот дьо Калвадос в малкото градче Ароманчеш, където се видяха някои от най-ожесточените сражения и сега е дом на два музея, които дават представа за битката. Музеят на D-Day в Ароманче стои до мястото на едно от плаващите пристанища на черницата, които бяха ключови за пробив на съюзниците от плажните глави. Наблизо посетителите получават поглед в ада на пехотата чрез високотехнологичната презентация в Arromanches 360, която използва архивен филм, заснет от кинематографи, излязъл на брега с първите вълни на съюзническите войски.

Пътувайте шест мили на юг до Ранвил, където Мемориалът на Пегас възпоменава британската 6-та въздушнодесантна дивизия, която направи дръзко нападение преди началото. Най-успешната операция на D-Day, акцията придобива ключов контрол на съюзниците над моста Пегас и неговия сестрински мост. След това продължете на 30 мили североизточно до Bayeux, дом на известния гобелен Bayeux и първия голям град, освободен от съюзниците. Преживя войната почти невредими.

Но за да придобиете истински усет за значението на D-Day, посетете американското военно гробище в Colleville-sur-Mer. Почти всички войници, които лежат тук, бяха млади мъже; много са били тийнейджъри. Никой от тях не е живял да пие шампанско в свободен Париж.