Последен шанс да спасим Земята

Последен шанс да спасим Земята

28/12/2018 Off By nina

Когато часовникът отмерва последните минути, които ни остават, за да можем все още да избегнем климатичната катастрофа, всяко действие е важно, за да се намали количеството въглероден диоксид, изпускан в атмосферата. Сега изследователите от Университета на Ватерло може би са намерили начин да уловят много повече от емисиите, произвеждани от фабриките и електроцентралите.

Учените разработиха изключително порьозен въглероден прах, който може да улови голямо количество парников газ. Прахът е направен от въглеродни наносфери и изследователите могат да контролират съотношението и размера на порите по повърхността му, като много от тях са с повърхност по малка от една милионна част от метъра. Екипът успя да създаде невероятно ефективен дизайн. Тяхното проучване е публикувано в списание Carbon.

“Порьозността на този материал е изключително висока”, споделя в изявление един от авторите професор Жунгвей Чен, който ръководи катедрата за изследвания на напреднали материали за чиста енергия Tier 1 в Канада. “И поради размера си, тези пори могат да уловят CO2 много ефективно. Представянето е почти двойно. Това ще бъде все по-важно в бъдеще. Трябва да намерим начини да се справим с целия CO2, произведен от изгарянето на изкопаеми горива.”

Въглеродният прах работи благодарение на процес, наречен адсорбция. Молекулите на въглеродния диоксид се прилепват към повърхността на наносферите, която се разширява значително чрез създаването на много пори. Чрез използването му във филтри в електроцентрали и фабрики, можем да спрем навлизането на въглероден диоксид в атмосферата.

След като се напълни с въглероден диоксид, прахът ще бъде отнесен на места за съхранение и погребан, което няма да има неблагоприятни последици. Въглеродът е едновременно богат и екологично чист, така че това е страхотен стратегически материал, който да се използва в инициативите за улавяне на парниковите газове.

Наносферите също имат приложения, надхвърлящи улавянето на CO2. Те могат да се използват за съхранение на енергия, както и за филтриране на вода. И двата варианта в момента се проучват подробно от екипа на Чен.

Смята се, че всяка година в атмосферата се изпускат 40 милиарда тона въглероден диоксид, но за да се избегнат най-пагубните последици от глобалното затопляне, тези емисии трябва да бъдат сведени до нула. Отговорността за промените е в политиците и ръководителите на индустрията, но всеки може да използва своя глас и пари, за да настоява за по-добри политики и действия. Всеки акт – без значение колко е малък – помага.

Автор – Нина Жишева