Поставяйте си цели – удължава живота

Поставяйте си цели – удължава живота

28/05/2019 Off By nina

Ново проучване показва, че целенасоченото живеене е свързано с намален риск от ранна смърт при лицата на възраст над 50 години. Новите резултати бяха публикувани в четвъртък (23 май) в списание JAMA Network Open.

Група изследователи от Университета в Мичиган анализираха данни от близо 7000 души над 50-годишна възраст, които бяха записани в национално проучване, започнало през 1992 г. и които през 2006 г. попълниха психологически въпросник.

Участниците бяха помолени да класират колко близо са се чувствали до изказвания като „Обичам да правя планове за бъдещето и да работя, за да ги направя реалност“ и „ежедневните ми дейности често ми се струват тривиални и незначителни“; накрая на хората им беше поставена “оценка за цел в живота”. След това изследователите сравниха тези резултати със смъртността на участниците през следващите пет години. През това време 776 от участниците са починали.

Участниците с най-ниски резултати за целите в живота им били повече от два пъти по-вероятно да умрат през периода на проследяване, в сравнение с участниците с най-високи резултати за целите на живота, установи проучването. По-специално, тези с по-ниски резултати за целите на живота е по-вероятно да умрат от сърдечни или проблеми с кръвоносната система.

Констатациите са проведени дори след като изследователите са взели предвид някои фактори, които биха могли да засегнат целта на живота на хората или техния риск от смърт, като например дали участниците са имали депресия.

“Изглежда, че в подобряването на целта на живота няма недостатък, напротив – може да има само ползи”, каза водещият автор Алия Алимуджан, докторант в Училището по обществено здраве на Университета в Мичиган. “Предишни изследвания показват, че доброволчеството и медитацията могат да подобрят психологическото благополучие.”

Следващата стъпка за това изследване ще бъде да се определи дали действията, предназначени за увеличаване на смисъла на живота, наистина работят и дори води до добри здравни резултати, като например подобряване на качеството на живот, добави тя.

Според изследователите, има няколко възможни причини, поради които поставянето на цели в живота може да удължи живота. Минали проучвания показват, че по-силното благосъстояние, включително целенасоченият живот, намалява активирането на гените, които предизвикват възпаление в тялото. Възпалението, от своя страна, преди това е било свързано с увеличаване на риска от ранна смърт, според проучването.

Още едно проучване установи, че по-силният смисъл в живота е свързан с по-ниските нива на “хормона на стреса” кортизола и по-ниските нива на възпалителни молекули в тялото. Но никакви проучвания не са измервали директно тези молекули или биомаркери и са били свързвани със здравните резултати или смъртността.

Едно от ограниченията на изследването е, че изследователите не могат да изключат възможността за “обратна причинност” сред участниците с хронично или животозастрашаващо заболяване. С други думи, хроничното или животозастрашаващо заболяване може да е карало хората да имат по-ниски цели в живота.

Превод – Нина Жишева