Пост-апокалипсис днес

Пост-апокалипсис днес

23/07/2019 Off By nina

Ние всички сме виждали изоставени села, градове и цели страни по телевизията и във филмите. В пост-апокалиптичните филми те често показват опустошени места, където животът е кипял и тази гледка неизменно охлажда душата.

Но в реалния свят има много такива места.

За разлика от руините, призрачните градове са изоставени селища, в които са запазени повече или по-малко цели сгради. По правило те са необитаеми, но понякога имат малко население. В някои достъпът е напълно забранен или ограничен, а някои са станали туристически атракции.

Ето някои от най-интересни градове-призраци:

Крако (Италия).

Древният град Крако започва да се евакуира през 1963 г. поради свлачища, а след земетресението през 1980 г. хората напълно са се изселили. Днес той е популярно място сред туристите и режисьорите.

Орадур-сюр-Глан (Франция)

Селото с всички жители е опожарено от нацистите през 1944 година. След войната френският президент Шарл дьо Гол заповяда останките от къщи да бъдат съхранени, като спомен. Наблизо е построено едно село със същото име.

Припят (Украйна)

Градът е евакуиран след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. На 27 април 1986 г. населението е 49 360 души. Тук можете да стигнете само като участник в организирана екскурзия.

Вароша (Кипър)

Това е изоставена зона на град Фамагуста, която някога е била основната туристическа дестинация в света. След окупацията на Турция през 1974 г. всички хора са били преселени от Вароша, а влизането там е било забранено.

Остров Хашима (Япония)

Това е минен остров, където са били добивани въглища от подводни мини. През 1959 г. тук са живели повече от 5000 души, но през 1974 г. въглищата завършили и островът бил изоставен. От 2009 година можете да стигнете там само с екскурзовод.

Дханушкоди (Индия)

Градът е изоставен през 1964 г. след опустошителния циклон, в който са загинали около 1800 човека. Днес той е популярно място сред туристите.

Колманскоп (Намибия)

Германски град в Африка, който възниква около диамантно находище през 1908 година. Градът е изоставен през 1956 г. и оттогава пустинята бавно го поглъща. Можете да стигнете до него само с пропуск.

Остров Биг Блаксет (Ирландия)

Островът е бил обитаван до 1953 г., когато правителството решило, че не може да гарантира безопасността на жителите поради тежки метеорологични условия и недостъпност. Населението е преселено, но къщите все още си стоят.

Кломино (Полша)

Бивш военен град, смятан за единствения град-призрак в Полша. Днес тук живеят по-малко от десет души.

Каякьой (Турция)

Бивше гръцко селище, изоставено през 20-те години. Правителството се е опитало да насели Каякьой с турци, но планът се провалил. Днес той е туристическа атракция.

Акармара, Абхазия (Грузия)

Предградие на Ткварчели, изоставено по време на войната в началото на 90-те години. Сега е само туристическа атракция.

Пирамидата (Норвегия)

Руското минно селище на остров Западен Шпицберген, построено от шведите през 1910 г. и продадено на Съветския съюз през 1927 година. През 1998 г. селото е било преустановено. От 2007 г. в него живеят и работят постоянно 3 души през зимата и до 20 души през лятото. За туристите има музей и хотел.

Превод – Нина Жишева