По плача им ще ги познаете

По плача им ще ги познаете

30/03/2019 Off By nina

Според екип от учени от Обединеното кралство и Франция плачът на бебетата може точно да предскаже какъв ще бъде гласът им по-късно в живота. Това, казват изследователите, е индикация, че гласовите им заложби са настроени много преди пубертета, потенциално дори в утробата.

Това, което правим с тази информация, е неясно, но тяхната констатация със сигурност си заслужава да бъде добавена към колекцията на вашето тяло-загадка. Познавате класиците: дължината на пръста предсказва скоростта и агресията; съотношения на показалеца и безименния пръст предсказва мъжествеността; съотношението талия-ханш предсказва здравето; формата на лицето предсказва възприеманата височина и способността за лидерство… списъкът е дълъг.

Ето как бебешкият плач определя какви ще бъдат гласът и музикалният му слух, когато порасне.

За тяхното изследване изследователите не са навлизали в непозната територия. Един предишен експеримент установил, че гласовите заложби на седемгодишна възраст представляват 64% от това, което ще се получи в зряла възраст. По принцип, отчитайки всички други фактори – размер, пол, тегло и т.н. – гласът на човек на седемгодишна възраст е най-доброто предсказание за гласа на човека по-късно в живота. Ето защо, изследователският екип на Френско-британскта федерация във Франция зададе следващия логичен въпрос: Може ли гласът ви като бебе да предскаже как ще звучите като възрастен? За да отговорят на въпроса, изследователите извадиха записи на плачещи четиримесечни бебета, които били направени преди години за различно проучване (родителите им били съгласни, разбира се). След това отново се свързаха с тези бебета, които сега са на 5 години, за да запишат гласовете им днес (отново с родителско съгласие).

Те установили, че силата бебешкия плач на четиримесечна възраст предсказва много добре нивото на речта им на пет години. Когато това проучване се наложи върху изследване за седемгодишните, изглежда, че е възможно да се определи бъдещият глас на човек много, много рано в живота. Изследователите казват, че резултатите от тяхната гласова честота също са положително свързани в 2D: 4D отношение.

Изследователите публикуват своите открития в списание Biology Letters, но има няколко предупреждения. Първо, в изследването имало само 15 деца, тъй като е трудно да се записват хора като бебета и 5, 10, 15, 20 години по-късно. Ще бъдат необходими по-големи последващи проучвания. Също така, момичетата били недостатъчно представени в проучването, така че бъдещите проучвания ще балансират уравнението.

Времето ще покаже дали тези констатации ще бъдат подложени на по-нататъшно разглеждане. Но кой знае, може би до 2050 г. ще гледаме шоу, наречено “Америка има талант и ние го знаем, преди той самият да е научил това”, което следва знаменитите съдии, докато претърсват родилните домове, като настройват ушите си за емблематичния плач на новото поколение.

Превод от английски – Нина Жишева