Правилата на Tsurita

Правилата на Tsurita

19/02/2019 Off By djani

Днешният главен герой е едно необикновено момиче.

Aляска, Канада, Щатите, повечето от Карибските и Бахамските острови, Сейнт Китс, Антига, Сейнт Томас, Сейнт Джон, Сейнт Луша, Барбадос, Ямайка, Коста Рика, Панама, Сан Хосе, Сан Мигел, Гуатемала, Никарагуа, Хондурас, Насау, Белиз, Роатан, Козумел, Мексико, Египет, доста по Европа, Португалия, Франция, Италия, Испания, Канарски острови, Мароко, Тайланд, Малайзия… Искам да ви успокоя, че не попаднахте на час по география. Това са „само” част от дестинациите, които това момиче е обиколило.

Не искам да ви отчайвам, но тя е трудно уловима, защото не се спира за дълго на едно място. Последно е била при чисто новата си племенница-бебе и после водата пак си я зове обратно. Изпраща снимки от най-чудновати дестинации по света, защото в момента момичето работи по кораби и пее. Пее и на земята, така, че има шанс да я засечете някъде. Гласът ѝ реди такива божествени трели, че в мига, в който я чуеш, се чудиш къде си блял до сега. Всъщност е актриса по професия и обожава мотори. Изтъкана е от убийствен сарказъм и висока доза самоирония. От мен да знаете, тя не прилича на нито едно момиче, което познавате. Комбинация от божествен глас, великолепна визия и рядък интелект, представям ви Цветoмира Калева или както близките я наричат „Цура”.

Джани: Благодаря, че прие поканата ми. Чужденците как успяват да произнесат Цура? Къде се губиш напоследък? Липсваш осезаемо.

Цурита: И аз благодаря, Джани! Радвам се на новото ти хоби! Ти винаги намираш нещо, с което да се “доразвиваш”! Къде се губя ли? Понякога имам чувството, че прекарвам повече време по летищата, от колкото на самите участия. Последно бях в арабските страни, а скоро се връщам в Испания при малката ми сестра, която ме зарадва с племенница преди две седмици. Та ще прекарам малко време и с нея. Истинският живот преди всичко. Хаха! По повод произнасянето на “Цура”, работното ми заглавие е “Цурита”. На инат не го сменям. Мисля, че само испанците нямат затруднение с произношението.

Джани: Защо точно музика? От кога си едно цяло с нея?

Цурита: – Предполагам, че баща ми има вина, купувайки ми първата китара. Като тинейджър бях убедена, че ще запиша рисуване, след седмица исках да свиря на виолончело, после на саксофон, барабаните бяха и винаги са ми били страст… На тези години е много важно някой да те “тласне” нанякъде. Затова започнах да свиря на класическа китара в училище. След три години се отегчих и най-важното – не вярвах, че съм на ниво кандидатстване. Тогава се появи Мария Касабова, учителка по класическо (оперно) пеене. Тя ми каза: “Момиче, за две години ще те направя конкурентно способна!”

Все още не знам дали съм толкова способна… хахах… но пък на нея дължа основата. Тя ми показа, че пеенето е сериозна работа и иска много упражнения.

Джани: Какво те подтикна да запишеш актьорско майсторство?

Цурита: След една година в музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”, В. Търново и още една година в музикалната академия в София, някак си чувствах, че не съм на мястото си. Човекът, който ме подтикна, да не кажа притика да кандидатствам, беше леля ми – Детелина Калева. Тя също е кукловодка и винаги е мотивирала много въображението ми като дете. Тя ме накара да си “повярвам” и да се подготвя.

И съм безкрайно щастлива, че имах щастието да попадна на професор като Румен Рачев! Не можех да повярвам, че съществува човек, който говори и аз съм съгласна с абсолютно всичко, което казва! Хахах!

Джани: Ако върнеш лентата назад в миналото си, има ли миг, който искаш да се повтаря често?

Цурита: Има. И аз често го повтарям. Всеки път, когато съм в България. Нарича се Yamaha MT-03, 660 кубика (за сега)

Джани: Пътувайки, срещаш всякакви хора и култури, но има ли някой, който те е впечатлил много, разкажи ни за него/нея …

Цурита: Не знам дали е съвпадение, но преди няколко дни слушах интервю с един човек и той ме спомена по същия повод. Той е комедиант, от щатите е, работи по цял свят и рядко се виждаме. Запознахме се на корабите. Човек с невероятен дух и мислене, с когото споделяме една житейска философия. Предстои ни отдавна планирана мото обиколка заедно, стига да успеем да откраднем време между договорите и на двамата.

Джани: Обичаш ли да пробваш непознати неща, храни…?

Цурита: На храните никога не съм била голям фен. Особено след като рядко хапвам нещо по “наш вкус”. По-скоро обичам да се прибера и да се натъпча с нещо по български в любима компания.

Джани: Знам, че следващият въпрос, ще ти се стори леко тъп и все пак. Има ли някой музикант, който ти е идол?

Цурита: Хаха! Тъпи въпроси няма. Има само тъпи отговори. За това ще ти дам един: Не! Не мога да отсея толкова, че да остане един. Мисля, че човек, който се занимава с музика, не може да има една единствена любима песен или певец, музикант… Често се провикват от публиката: “play your favorite!” (“изсвири любимата ти”) Честно казано, любимо ми е да свиря неща, които пробвам за първи път. Любим изпълнител? Твърде много талант има по тоя свят…

Джани: Кое е най-красивото място, плаж, на което си попадала, докато обикаляш по света?

Цурита: Винаги ще запомня плажа в Аруба. Трябаше да чакаме две седмици, преди изобщо да можем да слезем от кораба. Бял пясък, светло-синя вода. От едната страна небето беше ясно, а от другата – мрачно. Беше горещо и изведнъж запръска лек дъждец! Беше незабравимо.

Джани: Има ли песен, която може да те опише?

Цурита: Аз не знам дали в книга мога да се побера, ти…

Джани: А сега накъде лудетино? Открехни малко какво предстои, продължаваш ли да правиш това, което правиш или…?!?

Цурита: От известно време ми липсва актьорското, подготвям ново шоу с кукли и музика. Правя лек преход към комедията.

Джани:  (Уверявам ви, че е много добра и в комедията) – Дааа, стискам ти палци и вярвам в успеха ти, да знаеш. Като за финал, пожелай нещо на читателите на „Зелен свят”.

Цурита: – Желая, желая… Да не спират да четат, първо. Не искам да използвам баналното “следвайте мечтите си”. Затова ще кажа: Заживейте в измислената реалност на своята мечта и тя няма да има друг избор, освен да се реализира. Изпитана техника!

Благодаря за поканата още веднъж! А ти, не спирай да намираш нови идеи, за да разпръскваш таланта си, моя мила Гюлджани!

Джани: Естествено, тя е мила и сантиментална, защото чувствата са ни взаимни. Ако на някой му е интересно, може да я последва в социалната мрежа, където ще я откриете под наименованието:

Facebook.com/tsuritamusic

и линк, на който може да чуете това-онова :

Youtube.com/tsuritakaleva

И специално за читателите на “Зелен свят” , Цурита, мома гиздава ни изпрати една специална снимка обляна в красиво зеленоооо! Инджой!

източник снимки: Личен архив

за вас разговаря: Джани – Гюлджани