Правилната стойка е важна!

Правилната стойка е важна!

02/01/2019 Off By martha

Ако в момента седите пред компютъра взирайки се в монитора изгърбени или сте се свили на топка в леглото и четете това от телефона си, може би трябва да помислете да станете и да си изправите гърба. Когато някой каже „изправи си гърба“ това не означава напълно това. Нашият гръбнак има натурална извивка, която трябва да се опитаме да поддържаме. Но ако това е така, как точно да разберем какво означава правилна стойка?

Трудно е да се идентифицира с точност, но знаем, че лошите навици водят до проблеми със здравето. Гръбначният стълб е една от най-важните части от човешкото тяло. Той играе ролята на централна опора за тялото и предпазва нервите ни, което позволява на мозъка да комуникира с органите и мускулите. За това е изключително важно да се грижим за гръбначният си стълб. Ако се отпуснем или решим, че няма значение, може да се достигне до драстични промени. Болките в гърба или кръста афектира 1 от всеки 10 души в света. Те водят до ежедневен дискомфорт и в крайна сметка до сериозни здравословни проблеми.

Идеята за правилна стойка се стреми да поддържа гръбнака в натуралната му извивка. Както вече споменахме, той не е прав, а има формата на „S“. Това трябва да се вземе под внимание при избора на работен стол, ако работата ви включва дълго време седене на едно място. Гръбнакът трябва да остане спокоен и да не се озовете в часове надвесени върху бюрото. От голямо значение е и вашето легло. Да, някой хора харесват да спят на по-твърдо, други – на по-меко. Учените казват, че трябва да се намери междинната точка. В двете крайности вероятно ще се озовете с болки. Потърсете и изпобивайте здравословни варианти, тялото ви ще ви се отблагодари.

Естествено най-важно е да забележим как стоим или вървим. Имате ли склонности да вървите с нос забит в телефона или всеки път като се качите в автомобил да се отпуснете на седалката? Няма лошо да релаксираме, но трябва да внимаваме тези неща да не ни стават навик. Те водят до изгърбвания на гръбнака, особено при младите хора. Доста лесен начин да се оправи стойката са танците. Забелязали ли сте колко добра стойка имат танцьорите? Същото може да видим и при атлетите. Никога не е прекалено късно да започнем!