Праисторическите птици били родени готови за летене

Праисторическите птици били родени готови за летене

29/03/2019 Off By martha

Нов поглед към едно много старо животно подкрепя идеята, че птиците от епохата на динозаврите трябвало да са бързи на крака си.

Чрез лазери, използвани върху един от най-малките фосили, откривани някога, изследователите разкрили, че древната птица била родена в готовност за бягане и може би дори летене. Това откритие предлага нови прозрения за гнезденето на праисторическите птици. Тази стратегия може да се е оказала удобна преди 127 милиона години в ранния креда период, когато понякога е било необходимо да се направи бърз изход, за да се избегне изобилие от малки месоядни динозаври, готови да ги изядат за закуска.

Птицата, чиято дължина е едва 3 сантиметра, е вид от праисторически произход, наречена енантиорнитини. Тя има зъби в човката си и малки нокти на крилата, но въпреки това изглеждала много подобна на съвременните птици. Те са най-често срещаният вид птица по време на периода креда. Този екземпляр е открит преди повече от десетилетие в Северна Испания и е бил разкрит пред света през 2018 година. По това време проучването на вкаменелостите не открива никакви доказателства за пера, и този екип стигна до заключението, че малкото пиле е имало слабо развити кости и е малко вероятно да е можело да лети след излюпването.

Днес до две трети от птиците, като гълъби, соколи и папагали, имат така наречената стратегия на гнездене, в която люпимите се появяват неподвижно със затворени очи и остават в гнездото под грижите на родителите си. Въпреки че предишните анализи на вкаменелостите намерени в Испания не успели да открият белези на пера, новият метод открива кичури около шията на пилето и крилата, които предполагат пухкави пера. Това означава, че може би пилето е имало „летящите пера“ по време на раждането

Вкаменените разкриват, че младите енантионитини са били „суперспециални“, излюпващи се в много напреднал стадий на развитие. Откритието също подчертава факта, че само защото перата не са запазени, не означава, че не са съществували.

Автор: Мартина С. Попова