Прасковената естетика на Япония

Прасковената естетика на Япония

09/01/2019 Off By nina

Хиляди прасковени костилки са били открити на японски археологически обект. Изглежда, че в историята има нещо повече, отколкото проста привързаност към плода, което предполага, че древните праскови вероятно са били използвани в ритуал, може би на мястото на изгубено царство, управлявано от кралица-шаман.

Asahi Shimbun съобщава, че в археологическия обект Макимуку в град Сакурай в Япония са били открити 2800 прасковени костилки. Въпреки че информацията се издава едва сега, костилките са били открити през 2010 г. на около пет метра на юг от руините на сграда и наскоро бяха датирани между 135 и 230 г. сл. Хр.

Заедно с костилките са намерени са и други артефакти, като фрагменти от керамика и кошници, животински кости и други растителни остатъци. Учените, изучаващи обекта, смятат, че вещите са погребани след ритуали.

Прасковите са нещо повече от плод, те притежават символично значение в японската култура. Истории като „Коджики“ разказват, че прасковите могат да предпазват от зли духове, а много популярна традиционна приказка в Япония е приказката за прасковеното момче „Момотаро“ .


Макимуку и изгубеното царство на Яматайкоку

За известно време археологическия обект Макимуку и околностите му са били свързвани с изгубеното царство Яматайкоку. През 2014 г. Хиронобу Ишино, директор на префектурния музей на археологията Хиого, казва:

“Последното откритие на практика потвърждава, че сградите са стояли в правилна геометрия по централната ос на четириъгълна зона, простираща се на 150 метра от изток на запад. Това са изключителни размери за артефакти от трети век. Сега изглежда все по-вероятно мястото да представлява жилищната зона на двете царици на държавата Яматаи, Химико и нейната наследничка Тойо, които се споменават в официална китайски хроника. “

Кралица Химико всъщност не се споменава в японските източници; вместо това тя е известна чрез китайски исторически текст, съставен около 290 г. сл. Хр., наричан „Документи на трите царства“. Този текст се счита за една от най-надеждните от китайските династични истории. Тя е известна като историята за “кралицата-шаман”, защото някои казват, че Химико е използвала вълшебно огледало и е горяла оракулски кости за предсказания.

Автор – Нина Жишева