Праскови за дълголетие

Праскови за дълголетие

22/05/2019 Off By nina

Тези кифли изкусно приличат на праскови и предлагат безсмъртие.

Те са традиционно китайско лакомство, което има поразителна прилика с емотиконите на праскова.

Праскова за дълголетие е задушена китайска кифличка. Изработена от меко бяло тесто и пълна с паста от лотосови семки или яйчен крем, тя често се сервира на рождени дни, особено за възрастни хора, като благословия за дълъг живот. Прасковите за дълголетие са оформени и оцветени като праскови с вдлъбната линия и розово-червено покритие. Тъй като истинските праскови не винаги са в сезона, тези кифлички са начин да се сервира смислено пожелание за рожден ден всеки един месец от годината.

Връзката между прасковите и дълголетието идва от Кралицата-майка на Запада, китайска богиня в даоистката традиция. Също известна като КсиУангМу, тя отглежда прасковите на безсмъртието в градината си на митичната планина Кунлун. На всеки три хиляди години тя събира безсмъртните да ядат зрелите праскови, за да могат отново да станат млади. Прасковата се появява често в изкуството и скулптурата в Китай и близките страни. Един от трите бога на късмета, Шау Ксинг, обикновено е изобразяван носещ щит в едната си ръка и праскова за дълголетие в другата, за да символизира статута му на бог и правото му на дълъг живот и старост.

Прасковите за дълголетие обикновено са доста малки, но понякога големи торти за рожден ден могат да се оформят като праскови. Прасковените кифлички за дълголетие могат да бъдат закупени в китайски пекарни и понякога в ресторанти, но там обикновено се правят по поръчка.

Превод – Нина Жишева