Премеждията на един работник и колхозничка

Премеждията на един работник и колхозничка

20/01/2019 Off By djani

Днес е трудно да си представим Москва без скулптурата „Работник и колхозничка” на Вера Мухина. Той се е превърнал в един от символите на столицата, символ на СССР и е официалната емблема на Мосфилм.

За първи път светът е видял  работата на скулптора на Международното изложение в Париж през 1937 г. Огромната, силна и в същото време леко необичайно скулптура е била построена върху павилиона на Съветския съюз. Момчето и момичето държат символите на труда (сърп и чук) високо над главите си.

Паметникът е изработен от неръждаема хромирана стомана. Височината му е около 25 м., а височината на пиедестала е около 33 м. Теглото на паметника е 185 тона.

В началото Мухина изработва един и половин метър мазилка. Според този модел в пилотния завод на Института за металообработване и машиностроене е направен огромен паметник. Професор П. Н. Львов контролира работата. Скулптурата украсява съветския павилион на Световното изложение в Париж през 1937 г.

През 1979 г. паметникът е възстановен. Но от началото на две хилядната година паметника изисква голяма реконструкция. През 2003 г. паметникът е демонтиран. 40 отделни фрагмента са изпратени за възстановяване. Трябва да се върне на място до края на 2005 г. Проблемите с финансирането доведждат до забавяне на възстановителните работи и са завършени едва през ноември 2009 г.

            По време на транспортирането му  от Париж паметникът е повреден. През първата половина на 1939 г. е реставриран и монтиран на пиедестал, на входа на ВСЕС (сега Източноруски изложбен център). В голямата съветска енциклопедия скулптурата се нарича “стандарт на социалния реализъм”.

Реставраторите укрепват носещата рамка на скулптурата. Всички части на паметника са почистени и обработени антикорозионно. Инсталират паметника на предишното му място, но на нов пиедестал. Скулптурата изглежда същата като оригиналната, построена през 1937 г., но малко по-къса. Новият пиедестал е с 10 м. по-висок от стария. На 28-и ноември 2009 г. е монтиран паметник „Работник и колхозничка ” със специален кран. Тържественото откриване е на 4 декември 2009 г.

В пиедестала на павилиона има изложбена зала и Музей Вера Мухина. През септември 2010 г. в павилиона е открит музей и изложбен център „Работник и колхозничка”. Той съдържа изложба, посветена на историята на създаването на паметника в проекти, оформления и фотографии.

Следващото изображение не е равносметката на Вера Мухина за “преди и след” 10 години. Да се знае.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани