Преоткриха пчела, изчезнала преди 38 години

Преоткриха пчела, изчезнала преди 38 години

22/02/2019 Off By nina

Най-голямата пчела, документирана в света, не беше забелязвана в продължение на почти четири десетилетия, докато екип от изследователи преоткри насекомото миналия месец в Индонезия.

Гигантската пчела на Уолъс – или Megachile pluto – е дълга, колкото човешки палец с размах на крилото от повече от 6 сантиметра. Също така е почти четири пъти по-голям от европейската медоносна пчела, според Global Wildlife Conservation.

А на 25 януари пчелата беше официално забелязана за първи път от 38 години в Северен Молук, група острови в източна Индонезия.

“Не вярвах на очите си!”, споделя Клей Болт, фотограф естествоизпитател и еколог, който беше с екипа, който пътуваше до Индонезия, за да търси буболечката. “Почти бяхме се отказали от надеждата, че ще я намерим, така че, докато ме гледаше от гнездото, беше почти сюрреалистично.”

Biologist Eli Wyman with one of the only known specimens of Wallace’s Giant Bee (Megachile pluto), which is the world’s largest known bee. This species has only been seen by scientists in the wild on two occasions: Once in the late 1800s by Alexander Russell Wallace, and again in the early 1980s by researcher Adam Messer.

Болт беше член на екип от осем души, съставен от изследователи от Австралия и Северна Америка и местни индонезийски водачи, които започнаха да търсят пчелата през януари. Според него изследователите, особено Ели Уайман от Принстънския университет, са “мечтали” за намирането на пчела в дивата природа в продължение на години.

Гигантската пчела на Уолъс е била открита за пръв път от британския натуралист Алфред Ръсел Уолас през 1858 г., но е била забелязана за последен път през 1981 г. от ентомолога Адам Месер.

Така, след като екип от канадския изследовател Глен Чилтън и австралийския изследовател Саймън Робсън се обърнаха към Уайман и Болт през октомври 2018 г. с покана за пътуване, в което планираха да търсят пчелата, учените резервираха билетите си с надеждата да научат повече.

Според Болт насекомото отдавна се е смятало за „изчезнал вид“ и техният екип е искал да повиши световното съзнание, за да защити пчелите, особено чрез споделяне на негови снимки.

 – Знам силата, която една снимка може да предаде, за да убеди хората да се грижат за нещо – каза Болт. – Имаме екземпляри, но е трудно, когато не можем да покажем живата пчела. Тя наистина може да разбуди въображението на хората.

От 1981 г. насам никой не е забелязал гигантската пчела на Уолас, наречена “летящ булдог”.

От 1981 г. насам никой не бе забелязал гигантската пчела на Уолас, открита през 19-ти век от британския природозащитник Алфред Ръсел Уолас и наречен “летящ булдог”.

През януари екипът прекара седмици в термитни могили, където пчелите естествено гнездят. В последния ден от петдневното им пътуване до едно място в Северен Молук, което изследователите държат в тайна, за да защитят пчелата – един водач, Иван, посочил една термитна могила с височина около 2.5 метра от земята.

Екипът почти не е проверил гнездото, защото са били уморени, гладни и изтощени в индонезийската жега, според публикуваната от Болт информация за пътуването. Но след като все пак погледнали и опипали гнездото отвътре, те осветили с фенери и видели гигантската пчела на Уолас.

– Беше момент на триумф – каза Болт. – Беше невероятно просто заради размера й.

Болт казва, че знае, че усилията на екипа за защита на насекомите току-що са започнали, но откриването на пчелата е оптимистичен момент за биолозите и любителите на пчелите от цял свят.

– Беше момент като „Добре, сега вече имаме работа да вършим“, казва Болт. “Моментът е доста плашещ и труден, но за мен означава, че надеждата все още е там и не всичко е изгубено. Това ми дава надежда, че все още можем да спасим някои от тези видове и да променим нещата.”

Превод от английски – Нина Жишева