Пречат ли телефоните на съня ни?

Пречат ли телефоните на съня ни?

09/01/2019 Off By martha

Може би сте чували, че светлината от електронните устройства може да разруши ритъма на биологичният ви часовник. Но това наистина ли е вярно или още една от странните измишлютини на Холивуд? Дали светлината от лаптопа ви спира да заспите или красивите очи на Брад Пит?

Оказва се, че и на двата въпроса отговорът е „Да“.

Т.н. вътрешен биологичен часовник на тялото се регулира от неврон в очите. При затъмнена обстановка той сигнализира хормона мелатонин, а той от своя страна казва на тялото ви, че е време за сън. Метаболизмът се забава, температурата в тялото се понижава и т.н. Оказва се, че невронът в очите ни са по-чувствителни към определени цветове. Най-чувствителни са към светлите, тюркоазени сини цветове, тъй като това е цветът на небето през хубавите слънчеви дни. Проблемът идва от това, че екраните излъчват синя светлина. Това обърква сензорите ни да си мислят, че все още е светло и все още не е време за сън. Проучвания показват, че когато хората гледат синя светлина преди да заспят, сънят им е по-кратък и се будят много по-често през нощта. Казват, че това не е проблем, който можем да решим с чаша кафе сутрин. Продължителното разсейване на биологичният часовник е свързано със голям спектър от здравословни проблеми – от депресия до рак.

Много оспорват, че проучванията направени по този въпрос не са достатъчно достоверни, тъй като в голяма част учените са били само наблюдатели без да контролират силата на светлината или са използвали животни. Връзката между късното ни преглеждане на социалните мрежи и проблемите със съня обаче наистина съществува. Но ако трябва да сме честни, почти никой няма да спре да гледа телевизия или сериал на компютъра преди да заспи. За това имаме други опции. Повечето компютри имат опция на „нощен режим“, която може да се нагласи да се включва в определен час. Съществуват също и специални очила за компютри, който не пропускат сините светлини. Никой не може да потвърди все още дали наистина ни вършат работа. За сега може би е по-удачно да заложим на собствения си самоконтрол.

Автор: Мартина С. Попова