Призрачните градове на Италия

Призрачните градове на Италия

04/04/2019 Off By martha

Самотен минарет се издига във въздуха над останките на някога луксозен търговски център в северен италиански град, построен от ексцентричен предприемач като „Град на играчките“.

Град Консоно, някога сънливо селскостопанско селище на около час път северно от Милано, бил изкупен, разрушен и реконструиран през 60-те години от предприемача Марио Баньо, който се надявал да го превърне в нещо подобно на Лас Вегас. Но през 1976 г., само няколко години след откриването на тази възрастна детска площадка в подножието на Алпите, свлачище унищожи входа, превръщайки мечтата на Баньо в призрак. През последните години селото е било място на подземни рейвове, две международни шампионата за криеница и проучванията на туристи, привлечени от зловещото очарование на изоставените селища в Италия.

Най-известните туристически обекти в Италия са древните руини, така че може би не е изненадващо, че някои от най-впечатляващите забележителности са точно тези призрачни градове.

Всяко село има своя собствена история на изоставяне. Някои от тях били изоставени след природни бедствия. Други се изпразнили по икономически причини. Много от изоставените села са разположени в области със спираща дъха природна красота. Смята се, че италианските „призрачни къщи“ са хиляди – някои са изоставени изцяло, а други с няколко упорити жители, които се задържат след като техните съседи са си заминали. Усилията, предприети от италианското правителство през 2007 г. за картографиране на нерегистрирани имоти, откриха около два милиона парцела земя с нерегистрирани призрачни къщи.

През последните години намаляващите общини са опитвали различни тактики за увеличаване на населението. Средновековното тосканско село Пратарича беше пуснато за продажба на eBay. “Гардиън” съобщи, че кметът на Бормида е представил идеята да даде 2 000 евро на всеки, който ще се премести там. Град Олалай предложи къщи за продажба по едно евро.

Автор: Мартина С. Попова