Приключения в Словения

Приключения в Словения

09/04/2019 Off By martha

С извисяващите се варовикови масиви на Юлианските Алпи, спускащи се клисури, изумрудена река областта Трента-Бовец-Жага в Северозападна Словения отдавна е тайна за европейски авантюристи. През вековете районът привлича миньори на желязо, овчари и алпинисти, но изолацията му възпира мнозина от постоянен живот там.

Рафът на река Соча.
Хипнотизиращият нюанс на Соча, роден от минерални залежи в варовиковата скала, очарова посетителите още преди да натопят гребло. Водният цвят, „градините“ на боулдър и ждрелото на гората привличат гредите и каякърите от цял ​​свят. И въпреки че обстановката носи на една тъмна история – италианските и австро-унгарските войски водили битки по тази река през Първата световна война – днес цари мир, особено в кристалните басейни и заливи между бързеите.

Походи по планински склонове
Сгушен в долината с форма на подкова, Трента е врата към стотици мили пешеходен туризъм, включително 12-километровия етап Трента – Кранска гора от пътеката Алпе-Адрия, която се пресича през гори. За по-висока височина се качите на кабинковия лифт в Бовец и слизте на ски курорта Канин, където се намира един от най-високите ресторанти и маршрути в Словения – от леки разходки до взискателния 8,487-метров връх на Големия връх Канин, който предлага гледка към Адриатическо море.


Цикъл проход Вршич
С повишаване на височината от около 1 километър и живото променящи гледки, 39-километровият проход Вршич е подвиг за сериозните велосипедисти. Пътят минава през паметник на Юлиус Куги, италианският катерач и ботаник почитан с проучването на тези планини, заедно с Алпийската ботаническа градина “Юлиана” и гробище от Първата световна война. По-лесен 25-километров заобиколен път започва в град Толмин и проследява тюркоазното езеро Мост на Сочи, преди да премине през редица села, покрай пещера Бабжама и през средновековен град Канал.

Автор: Мартина С. Попова