Принтирайте ми сърце, моля!

Принтирайте ми сърце, моля!

16/04/2019 Off By nina

Екип от израелски учени използва 3-D принтер, за да създаде цяло човешко сърце – зашеметяващо постижение, което може да промени света на медицината, като премахне зависимостта от дарени органи, според проучване, публикувано в понеделник.

Първото в света „отпечатано сърце” е направено с истински човешки биологичен материал, макар и само с размера на сърцето на заек, което го прави прекалено малко за човека, казват изследователите в доклада за Advanced Science. Но постижението демонстрира потенциала за възможността за 3-D отпечатване на истински органи някой ден, съобщиха от изследователския екип за The Jerusalem Post. 

“Това е първият път, когато някой навсякъде успешно е проектирал и отпечатал цялото сърце, пълно с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери”, заяви водещият изследовател на екипа, професор Тал Двир от университета в Тел Авив.

„Хората са успели да отпечатат 3D-структурата на сърцето в миналото, но не и с клетки или с кръвоносни съдове. Нашите резултати демонстрират потенциала на нашия подход в инженерното проектиране на персонализирана смяна на тъкани и органи в бъдеще. “

Екипът взел мазнини от пациенти и препрограмирал част от тях в стволови клетки. След това тези клетки се диференцират в сърдечни и ендотелни клетки, които образуват лигавицата на кръвоносните съдове, в началото на процеса.

Екипът на Двир каза, че с помощта на същия процес могат да бъдат разработени и по-големите сърца. Използването на “местен” ​​човешки материал е наложително за успешното създаване на тъканите и органите, казват от екипа.

Вдъхновението за изследването е както на Израел, така и на САЩ по отношение на сърдечните заболявания, водещата причина за смъртността в САЩ и втората водеща причина в Израел.

Изследователите отбелязват, че сърдечните трансплантации са единствената форма на лечение за хора с краен стадий на сърдечна недостатъчност и че много болни хора умират, докато чакат за трансплантация, което може да отнеме шест месеца или повече.

Изследователският екип каза, че следващата стъпка ще бъде да се обучи напечатаното сърце да действа като органично човешко сърце, като ги трансплантира в животни и в крайна сметка, хора. Те се надяват през следващите 10 години принтерите на органи да бъдат в болници “по целия свят” и процедурите ще бъдат рутинна практика.

Превод – Нина Жишева