Приятно ми е – аз съм Тялото ти

Приятно ми е – аз съм Тялото ти

21/02/2019 Off By nina

Човешкото тяло е голяма, потна, пълна с течност машина, движеща се и смесваща химикали с прецизност и координация, правейки всичко – от спомени до слуз. Нека разгледаме някои от сложните, красиви или просто брутални загадки на това как функционира тялото ни.

Кожата ни има четири основни цвята

Като цяло кожата, без оцветяването си, ще изглежда кремаво бяла. Кръвоносните съдове, които са най-близо до нея, червено. Жълт пигмент също й дава цвят. И накрая, меланинът с цвят сепия, създаден в отговор на ултравиолетовите лъчи, изглежда черен в големи количества. Тези четири нюанса се смесват в различни пропорции, за да създадат цветовете на кожата на всички народи на Земята.

Клетъчните реснички преместват секретите

Повечето клетки в телата ни притежават органели, наречени реснички, които помагат при различни функции, от храносмилането до слуха. В носа, ресничките помагат за оттичане на слузта от носната кухина до гърлото. Студеното време забавя процеса на източване, като причинява слуз, която може да ви остави с куп сополиви кърпички.

Пубертетът променя структурата на мозъка

Ние знаем, че хормоналните промени в тялото са необходими за насърчаване на растежа и подготовка на тялото за възпроизвеждане. Но защо юношеството е толкова емоционално неприятно? Хормоните, като тестостерон, всъщност влияят върху развитието на невроните в мозъка, а промените в структурата на мозъка имат много поведенчески последствия. Затова е нормално да очакваме емоционална неловкост, апатия и лоши умения за вземане на решения, тъй като регионите в предния кортекс узряват.

Голяма част от храната храни само за мозъка

Въпреки че съставлява само 2% от общото ни телесно тегло, мозъкът изисква 20% от кислорода и калориите на организма. За да поддържаме главата си добре снабдена с ресурси, три основни мозъчни артерии постоянно изпомпват кислород. Блокирането или прекъсването на единия от тях кара мозъчните клетки да изпитва глад за енергията, от която те се нуждаят, за да функционират, нарушавайки функциите, контролирани от този регион. А това е удар.

Костите се чупят, за да балансират минералите

Освен че поддържат торбата с органи и мускули на нашето тяло, костите помагат за регулирането на нивата на калция. Те съдържат както фосфор, така и калций, последният от които е необходим за мускулите и нервите. Ако елементът е в недостиг, някои хормони ще накарат костите да разрушат нивата на калций в тялото, докато бъде достигната подходящата извънклетъчна концентрация.

Позицията на тялото влияе на спомените

Забравил си годишнината от сватбата ни, скъпи!? Опитайте да застанете на едно коляно. Спомените са силно въплътени в сетивата ни. Аромат или звук могат да предизвикат далечен спомен от детството ни. Връзките могат да бъдат очевидни (велосипедът ни кара да си спомним стария път до езерото) или невидими. Скорошно проучване помага да се дешифрира част от този факт. Една статия в доклада на Cognition от януари 2007 г. съобщава, си спомняме случки от миналото си по-бързо и по-добре, когато заемем поза, подобна на онази, която сме заемали по време на събитието.

Стомахът ни произвежда разяждаща киселина

Има една опасна течност, която охраната на летището не може да ви конфискува. Тя се намира в червата ви. Вашите стомашни клетки отделят солна киселина, корозивно съединение, използвано за обработка на метали в индустриалния свят. Тя може да ецва стоманата, но лигавицата на стомашната стена запазва тази отровна течност безопасно в храносмилателната система, разграждайки обяда ни.

Превод от английски – Нина Жишева