Продава се единствената в света мамутска шапка

Продава се единствената в света мамутска шапка

25/07/2019 Off By nina

Купувачи много – една шапка!

Жител на Якутия публикува реклама за продажба на шапка, направена от мамутска вълна за 10 хиляди щатски долара, съобщава Design You Trust.

Собственикът на тази шапка е 44-годишният строител от Якутск, Владимир Аммосов. Той твърди, че купил самата вълна от негов роднина, който е събрал козината на мамутското гробище в Уст-Янски район.

“Първоначално не съм заблуждавал никого: мога да го потвърдя със сертификат – да, мамутска вълнена шапка”, казва Владимир.

През 2009 г. си купих торба с вълна от роднина от Казачево (Уст-Янски район), който спешно се нуждаел от пари, а тогава тя висяла около къщата като нещо напълно безполезно.

Затова си помислих: „Защо да се съсипе така?! Наех майсторка, да ми я изпреде вълната и да ми изплете шапката. Кълна се обаче, че шапката не е мой тип – вълната е къса и твърда като четина.

Но … ръчното плетиво и в Якутия се уважава и цени много. Резултатът се оказа благородна шапка – няма такива продукти в света (засега!).

В Якутия от дълги години произвеждат шапки от конска вълна, а този път ентусиастите решават да направят една от мамутска вълна.

Шапката е изработена в традиционен якутски стил: такива обикновено се носят от мъже по време на национални празници.

Директорът на музея на мамута, Семьон Григориев, каза, че дори е успял да изпробва уникалния екземпляр, който се оказал наистина бодлив, защото вълната на мамута била много твърда.

– Повярвайте ми, за археолог е много трудно да обърка вълната на мамута с която и да е друга.

Преди да дадем на Владимир Амосов сертификат за потвърждение, ние проведохме изследвания и погледнахме под микроскоп и определихме структурата на космите – и това е абсолютно козина от мамут.

При нас, в район Уст-Янски, където целогодишно всичко е замръзнало, се намира древното „гробище“ на мамутите, има и древно човешко селище. Това показва много добре как в пермафроста са били запазени цели слоеве.

Защитниците на животни все още нямат никакви претенции към Владимир Амосов, просто нямат основание за протести. В края на краищата мамутът, от който Владимир е взел вълната за шапката, е умрял от собствената си смърт и то много отдавна – преди около 30 000 години.

Превод – Нина Жишева