Проектът “Земя на Гиганти”

Проектът “Земя на Гиганти”

18/01/2019 Off By djani

Американската фирма „Choi + Shine Architects” е проектирала тези концептуални електрически стълбове, оформени като човешки фигури, композирани в динамична статика, сякаш готови да тръгнат по исландския пейзаж. Всеки пилон  е сглобен от модулни части, които могат да бъдат адаптирани в различни позиции, за да се получи впечатлението, че статуите ходят, катерят се или приклякват.

30-метровите статуи са подкрепена от бетонни фундаменти и са моделирани на основата на стоманената рамка, използвана от съществуващите стълбове.

Този дизайн превръща светските електрически пилони в статуи на исландския пейзаж.

Осъществявайки само незначителни промени в добре изградената конструкция на кулата с рамки от стомана, са създадени серия от кули, които са мощни, тържествени и променливи. Тези емблематични пилони са се превърнали в паметници на пейзажа. Човешката мисъл и полетът на въображението издига кулите до нещо повече от просто функционален дизайн на необходимостта.

Фигурите на пилоните могат да бъдат конфигурирани така, че да отговарят на околната среда с подходящи жестове. Тъй като носените електрически линии се издигат на хълм, фигурите на пилоните променят стойката, имитирайки човек, който се катери. Над дългите участъци, фигурата на пилона се простира, за да се увеличи височината, приплъзва се за увеличена сила или напрежение под тежестта на жиците.

Освен това фигурите на пилона, могат да бъдат подредени така, че да създават усещане за място чрез умишлено изразяване. Фините промени в ръцете и главата, позволяват богато разнообразие от изрази. Фигурите на пилоните могат да се поставят по двойки, да вървят в една и съща посока или в противоположни посоки, поглеждайки се един към друг, докато преминават или коленичат.

Въпреки големия брой възможни форми, всяка фигура на пилон е направена от същите големи сглобени части (торс, предна ръка, горна част на крака, ръка и т.н.) и използват библиотека от предварително сглобени фуги между тези части за създаване на пилон-външен вид. Тази конструкция позволява много вариации във формата и височината, докато стойността на пилонните фигури се запазва ниска чрез идентично производство и лесно сглобяване и конструкция.

Пилоните са предназначени да бъдат конструктивни, достъпни и устойчиви във времето.

Не знам за вас, но подобни идеи винаги впечатляват и респектират. Нарича се креативност с мисъл, не безцелно усвояване на пари по проекти.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани