Прозрачни слънчеви панели

Прозрачни слънчеви панели

11/02/2019 Off By martha

Много търсят начини да преминат към възобновим вид енергия, която същевременно ще спести много на природата. Добра вест в тази насока е, че изследователи от Мичиганския държавен университет разработиха напълно прозрачни слънчеви панели, които могат да имат многобройни приложения в архитектурата и други области като мобилната електроника или автомобилната индустрия.

Изследователите са се опитали да създадат подобно устройство и преди, но крайните резултати никога не са били удовлетворяващи. Екипът се съсредоточил върху прозрачния фактор и разработили прозрачен луминесцентен слънчев концентратор, който може да се постави върху чиста повърхност като прозорец. Той може да събира слънчева енергия, без да влияе на пропускането на светлина в жилището. Технологията използва органични молекули, които абсорбират светлинни вълни, които не са видими за човешкото око. Това са инфрачервената и ултравиолетовата светлина. Ричард Лънт, асистент-преподавател по химическо инженерство и материалознание от Инженерния колеж, казва, че могат да бъдат настроени материалите, така че да приемат само ултравиолетовите и близките инфрачервени дължини на вълните, които след това “светят” при друга дължина в инфрачервения спектър. Заловената светлина се транспортира до контура на панела, където се превръща в електричество с помощта на тънки ивици фотоволтаични слънчеви клетки.

Тъй като вертикалният отпечатък при прозорците е по-голям от този на покрива, тези устройства могат да извлекат максимална полза от фасадите на сградите. Те не биха повлияли на архитектурния дизайн, но ще представляват много по-ефективна технология за създаване на обновима енергия. На всичко отгоре. Тази технология може да бъде интегрирана дори и в старите сгради, който нямат възможност за цялостен ремонт.

За сега, по-нататъшни изследвания по темата са финансирани от Центъра за екситоника, енергиен граничен изследователски център, финансиран от Министерството на енергетиката в САЩ. Дали тази технология ще успее да навлезе в ежедневието ни, все още не е ясно, но тя със сигурност ще помогне опазването и поддържането на красивата природа.

Автор: Мартина С. Попова