Произхода на кафето

Произхода на кафето

17/11/2018 Off By martha

Някога питали ли сте се кога за първи път са седнали да си пият сутрешното кафе?

Отговорът е, че никой не знае със сигурност как и кога кафето било открито. Съществуват много легенди, които ни дават представа за това, какво се е случило.

Може би най-известната е за пътешественик в Етиопия, който забелязал, че животните които ядели плодовете на определено дърво били ненормално хиперактивни. Той решил да ги пробва. Легендата казва, че той бил изпълнен с толкова много енергия, че започнал да пее и танцува. Той споделя откритието си с хората и те се влюбили в кафето. Така започнала култивацията и консумацията му. По това време, хората не са разбирали от начините, по които описателните вещества работят. Те направили пътешественикът светец.

Счита се, че първоначално не са пекли зърната, но поради инцидент осъзнали, че това придава повече вкус и аромат. Малко по малко откритието се разгласявало и в крайна сметка попаднало в ръцете на турският народ. Те били изключително очаровани от напитката. Скоро след това всеки жител пиел кафе. За по-бедните били отворени заведения, които днес наричаме кафенета. Там те не само можели да консумират напитката, но се събирали да играят игри, да обсъждат политиците и всекидневният живот. Кафенетата се превърнали от обслужващи в социални места. Кафето било толкова ценно и обичано, че не било позволено да се изнасят сурови зърна. Търговците умишлено изпичали продукта, за да не може да бъде култивиран.

Как е стигнало до Европа?

Виена. Османската империя нападнали града, но били разгромени и прогонени. В паниката забравили торбите си с кафе докато се опитвали да избягат. Австрийците ги намерили известните зърна. Те не харесали горчивия суров вкус на кафето за това добавили мляко към него. Това до голяма степен е вида на кафето и днес. По онова време обаче напитката се считала за мюсюлманска традиция, което не се харесало на църквата. Проблемът станал толкова голям, че самият Папа трябвало да опита и да забрани кафето, за да се приключи. Той обаче харесал напитката толкова много, че я покръстил.

Скоро след това кафето попаднало в ръцете на италианците и французите и… знаете как продължило.

До ден днешен кафето е спасителя на студенти вечерта преди изпит и горивото на работещите, а кафенетата са мястото, където се виждаме с приятели за на по чаша кафе и малко клюки.

 

Автор: Мартина С. Попова